Canvien el projecte del pas del TAV per la Devesa, que serà menys agressiu que el que proposava Adif

Es talaran menys arbres i els volums previstos s'enfonsaran al nivell del sòl

Sitjar va explicar ahir que el projecte inicial preveia la tala «d'una massa considerable d'arbrat» i la construcció de volums de grans dimensions, amb un important impacte visual, que havien d'incloure una sortida d'emergència, conductes de ventilació i una estació de bombament d'aire per renovar el dels túnels per on han de circular els trens. Sitjar va admetre que han hagut de fer «un treball intens d'adaptació del projecte als objectius d'una i altra part», perquè partien de «posicions antagòniques», una feina que s'ha allargat uns quatre mesos per tal de conciliar «els interessos generals amb la preservació del patrimoni». El director dels serveis territorials va explicar que han estudiat tota mena d'informes, inclòs un estudi de jardineria i botànica per com podia afectar els arbres el projecte, i a través de la negociació s'ha aconseguit que la massa arbrada que el projecte preveia eliminar s'hagi reduït a una dotzena d'exemplars, i que l'empresa s'hagi compromès a replantar-ne la majoria. Adif tampoc no construirà els volums de la sortida d'emergència, conductes de ventilació i estació de bombament com estava previst, de manera que la massa de formigó hauria emergit al mig del parc, afectant l'aspecte visual i paisatgístic, sinó que aquest volum anirà enfonsat, al nivell del sòl i cobert amb reixes. Aquesta serà l'afectació permanent del parc. Pel que fa a la temporal, molt aparatosa mentre durin les obres, la comissió només va fer un matís, incloent una recomanació pel que fa a l'itinerari a seguir, a dins del parc, per la maquinària –camions, grues i excavadores– que intervingui en les obres. La comissió recomana que es canviï aquest itinerari, un suggeriment que Adif no està obligada a recollir i que encara ha d'estudiar si és o no factible.

Obligats a retirar l'antena

La comissió de Patrimoni ha acordat «amonestar» l'Ajuntament de Sant Miquel de Fluvià per la instal·lació d'una antena al campanar de l'església romànica i l'ha obligat a enretirar-la. Aquesta decisió té com a origen una denúncia del mateix rector de Sant Miquel, Antoni Vinyas, als serveis territorials de Cultura, en què es feia constar que el consistori havia fet instal·lar l'antena al campanar de l'església, cosa que està totalment prohibida en tractar-se d'un monument catalogat, llevat que hi concorrin circumstàncies excepcionals, i que a més ho havia fet sense complir el tràmit obligatori de presentar el projecte a la comissió de Patrimoni per tal que aquesta n'informés. La comissió, en conèixer la irregularitat, va comminar l'Ajuntament a presentar-lo, i divendres de la setmana passada va informar-ne negativament i va ordenar retirar l'aparell del campanar de l'església. La comissió, però, hi va afegir un matís: si les característiques orogràfiques especials del municipi només deixessin com a opció l'emplaçament de l'antena al campanar de l'església, la comissió tornaria a estudiar-ho. Sitjar va afirmar, però, que aquesta impossibilitat d'instal·lar l'aparell en un altre lloc s'hauria «d'acreditar» amb els informes tècnics corresponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant