El palau del tabaquer de l'Arboç

Tot i que l'Arboç no és un municipi costaner, molts veïns d'aquest municipi del Baix Penedès es van aventurar també a fer negocis a les colònies americanes. El més afortunat de tots va ser Josep Gener i Batet, que va crear una fàbrica de tabacs a Cuba que encara existeix avui dia (tot i que controlada per l'estat socialista) i que al seu retorn a l'Arboç es va fer construir una impressionat mansió: el Palau Gener i Batet, que avui és una escola concertada.

Gener i Batet també es va encarregar d'impulsar diferents obres al seu municipi, com ara l'arribada de l'aigua potable, la urbanització de la rambla que duu el seu nom o la creació d'una avinguda batejada com la seva dona, Panxita. A la seva mort, la seva esposa i els seus fills van impulsar també la construcció de l'hospital de Sant Antoni Abat, que actualment funciona com a residència d'avis.

L'herència d'aquest indià arbocenc arriba també a la famosa estàtua de Cristòfor Colom, situada damunt de l'edifici de Les Amèriques, al carrer Major de l'Arboç. L'estàtua la va fer construir amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888, en què la seva marca tabaquera va instal·lar un estand. Quan els salesians van convertir els anys seixanta el seu palau en una escola, l'estàtua es va donar com a regal de noces als propietaris de l'edifici de Les Amèriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona