La mar dels indians

Un vaixell que recrea la navegació durant l'època de l'emigració a Amèrica fa escala a Torredembarra, que treballa per potenciar el seu passat indià com a atractiu turístic

Durant els segles XVIII i XIX, molts ports catalans es van acostumar a l'estampa dels vaixells que arribaven de l'altra banda de l'oceà Atlàntic carregats de tot de productes vinguts de terres americanes. Aquesta era l'activitat comercial que omplia de diners la butxaca dels indians, aquells catalans que van optar per fer fortuna a Amèrica i que van acabar invertint-la en luxosos habitatges que van provocar fascinació als seus municipis d'origen. Torredembarra, una de les poblacions tarragonines on l'herència dels indians és més present, reviurà durant aquesta setmana part d'aquest moment històric amb l'estada al port esportiu del bergantí Cyrano, un vaixell que recrea fins al mínim detall com era la navegació en l'època en què torrencs com Antoni Roig o Pere Badia eren els qui hi viatjaven a bord.

Ideal per a les corrents

Fins el diumenge vinent, tothom qui hi estigui interessat i pagui els dos euros de l'entrada podrà conèixer per dins com era el tipus de vaixell preferit per creuar l'oceà Atlàntic durant l'època. «És un bergantí goleta, un vaixell que és molt poc adequat per navegar pel Mediterrani, però que en l'època era considerat l'ideal per seguir els corrents que portaven fins al continent americà», explica el capità del vaixell, Miquel Melero. En aquells temps d'emigrants i comerç d'ultramar, calia navegar primer fins a les Canàries i després fins a cap Verd, on per fi podien rebre l'empenta dels vents alisis que els portarien fins a les riques colònies americanes. Aquest trajecte, que ara els avions transoceànics completen en menys de deu hores, comportava llavors un viatge de dos mesos, durant el qual era imprescindible el treball de fins a vint persones en la tripulació, tot i que alguns canvis en la fesomia del vaixell introduïts durant el segle XIX van permetre reduir-la fins a dotze.

Al Cyrano, que també ofereix la possibilitat de fer-hi creuers cada dia al vespre, o als matins el cap de setmana, també es podrà conèixer de primera mà com era la bodega d'aquestes embarcacions, on fins i tot s'han carregat alguns quilos de cafè per ambientar el visitant.

La visita d'aquest vaixell, que ha comportat cinc anys de tasques de rehabilitació per part de la seva tripulació, s'emmarca dins de la voluntat de l'Ajuntament de Torredembarra de potenciar el seu passat indià com a atractiu turístic. L'arribada de l'embarcació, de fet, ha estat possible gràcies a la pertinença del municipi a la Xarxa de Municipis Indians. Si la iniciativa té èxit, l'Ajuntament es planteja ampliar l'activitat més endavant amb rutes de temàtica indiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

El gironí Joan Jaile publica la novel·la juvenil ‘Thanda Arlooise i el despertar de la màgia’

girona
música

Anuel AA serà el cap de cartell del Mediterranea Festival de Roses

roses
Cultura

Mor Alice Munro, Premi Nobel de literatura el 2013

ARTS EN VIU

Peralada estrena una òpera feminista i un viatge per la música del cine d’Almodóvar

BARCELONA
cinema

Maria Ripoll adapta la novel·la ‘També això passarà’

Barcelona

Buenafuente inaugura l’exposició ‘Naturalment’

blanes
patrimoni

Comença la rehabilitació de l’església se Santa Maria de Sanaüja

Barcelona

Una escriptora gironina, guardonada als Premis Vila d’Ascó

girona
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona