cultura

El documental «Sacais Romi» dóna veu a les dones gitanes de la Font de la Pólvora

S'editarà en DVD amb el CD de la banda sonora

Àlex Carreras (direcció), Ramon Oliveras (codirecció i producció) i Paula Radresa (producció i entrevistes) formen l'equip de Sacais Romi (amb ulls de dona, en caló), un documental en què han participat amb els seus testimonis dotze dones gitanes de la Font de la Pólvora que tenen entre 15 i 86 anys i representen tots els nuclis familiars del barri. La majoria d'aquestes dones ja van participar en l'exposició i el llibre que van portar a terme l'associació AASS i el centre cívic Onyar per celebrar els 25 anys del barri. Una de les que repeteixen és Carmen Amaya, que ara té 21 anys. «Estic estudiant i tinc xicot, però encara no penso a casar-me. Les gitanes també hem evolucionat», diu Carmen. «Sacais Romi ens mostra com som. És una de les millors coses que m'han passat.»

El documental s'ha rodat durant dos anys, en hores lliures de l'equip de filmació i de les protagonistes, i el resultat han estat unes quantes hores de gravacions, entre converses i imatges del barri, que s'han hagut de resumir en un film d'una hora, editat per l'associació Sacais, en DVD amb subtítols en anglès i francès. L'objectiu és que arribi a la televisió, els festivals, els centres cívics, etc. També es vendrà en les presentacions, juntament amb el CD de la banda sonora, per 6 euros.

La banda sonora, dirigida pel guitarrista David Coll –bon coneixedor de la Font de la Pólvora, on vol crear una escola de flamenc que tindrà exàmens lliures de guitarra amb un tribunal del Conservatori del Liceu– s'ha gravat amb el suport de la Casa de la Música-La Mirona, i hi han participat Merkado Negro i Sílvia Pérez Cruz. També hi ha músics gitanos com ara el cantaor El Bily, el guitarrista Patela i el percussionista Piti que, amb Coll i l'iranià Hamid Khazabi, actuaran avui com a Sacais Romi en el concert inaugural del cicle Arrels d'arreu. El 29 de maig, Merkado Negro actuarà a La Mirona, en una presentació més festiva.

Música amb arrels diverses

El cicle Arrels d'arreu, que obre avui Sacais Romi a La Planeta, inclourà tres concerts més en aquesta sala gironina i una actuació de cloenda, el 29 de maig, al pati de la Casa de Cultura, a càrrec del grup zambià Nyali. El cicle, organitzat per la Casa de Cultura amb direcció artística d'Aniol Casadevall, té preus populars: 5 euros, l'entrada general, i 3 euros, per a persones a l'atur, jubilats, estudiants menors de 25 anys i usuaris del carnet de les biblioteques públiques. També hi ha un abonament general per als cinc concerts, que costa 15 euros i només es pot adquirir a la secretaria de la Casa de Cultura. Tots els concerts començaran a les 8 del vespre i la taquilla de La Planeta s'obrirà mitja hora abans.

El segon concert del cicle estarà protagonitzat, dimarts vinent, per Llama i el percussionista Aleix Tobías. Llama és el projecte de la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz i Ravid Goldschmidt, intèrpret de hang, un instrument creat a Suïssa l'any 2000 que ofereix una àmplia gamma de sonoritats. El 18 de maig, hi actuarà la cantant algeriana Neila Benbey i, el 25 de maig, el valencià Carles Dénia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín