El Capitán Trueno, més empordanès que mai

S'ha creat molt de rebombori al voltant de la nova tramesa de les aventures del Capitán Trueno que acaba de publicar Ediciones B. El llibre, titulat El último combate, conté un relat escrit per Ricard Ferrándiz i dibuixat per Joan Boix, que té uns ingredients que han alarmat a una bona part dels seguidors de l'heroi medieval creat per Víctor Mora i Ambrós.

A la nova aventura, Sígrid, l'eterna companya de Trueno, que apareix amb els cabells emblanquinats, ha mort. Ell mateix també té un final tràgic. Crispín ja s'ha fet tot un home, està esposat i té un marrec clavadet a ell. Al seu torn, Goliath continua fidel a la seva opció de defugir els lligams afectius per tota la vida.

L'antic lluitador de les croades ha tornat al castell familiar, situat a Sant Martí d'Empúries, i si bé ha deixat la seva vida de rodamons justicier, encara empunya l'espasa si cal defensar una causa justa.

Aquesta no és la primera vegada que es dóna testimoni de la catalanitat de Trueno. A les històries originals del personatge, les terres i el castell familiar se situaven en una zona «muntanyosa al costat del mar, al nord-est de la península Ibèrica». Quan l'editor Josep Toutain va editar una enciclopèdia del còmic, va encarregar a Ambrós i a Mora una nova història, on a més de veure's per primer cop a Trueno i Sígrid al llit, s'esmentava l'origen empordanès de Trueno. Aquesta història va ser recuperada per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, que la va reeditar en català amb motiu de la celebració l'any 1996 de la trobada poètica Terra de Trobadors. També Ferran Juste va escriure la novel·la Lo tro d'Empúries, en què es relataven els orígens de Trueno.

A El último combate, apareix Castelló d'Empúries, on hi ha el castell d'Arnau de Ventfort, al qual Trueno demana ajut perquè la seva fortalesa és assetjada pels soldats de Pierre d'Orgés, l'inquisidor general de Tolosa de Llenguadoc.

Trueno, que a l'àlbum rep el títol de senyor de Sant Martí, mor al final de la història, fet que ha provocat el rebuig de molts fidels, tot i que en el món de la ficció la mort d'un personatge no representa la seva desaparició. Sovint, després de la seva mort, els personatges prenen una nova embranzida. Superman n'és un cas paradigmàtic.

El malestar per la nova història no ha afectat a tots els seguidors. Francesc Franco, col·leccionista de tot el que fa referència al personatge i estudiós de la sèrie, opina el següent: «No m'ha semblat malament, crec que la mort dóna una nova dimensió. El que sí penso que ha molestat a molts seguidors espanyols és que sigui tan evident la catalanitat de Trueno.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona
PREMIS LITERARIS

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona