El nou llibre d'Angela Jackson analitza la interacció entre les dones britàniques i la Guerra Civil

«Las mujeres británicas y la Guerra Civil española» s'ha editat en castellà

Per què van arriscar la vida les joves britàniques per servir voluntàriament en unitats mèdiques durant la Guerra Civil espanyola? Aquesta és una de les preguntes que poden trobar resposta en les històries de les dones extraordinàries que protagonitzen la nova edició revisada i actualitzada de l'obra d'Angela Jackson Las mujeres británicas y la Guerra Civil española, editada recentment per Publicacions de la Universitat de València.

British women and the Spanish Civil War és el títol amb què es va publicar primerament el llibre, que originàriament va ser la tesi doctoral de la historiadora britànica i que ara ha sortit a la llum en la versió en castellà. El volum aplega una cinquantena d'imatges i relats orals i escrits, a través dels quals s'analitza la interacció entre les dones britàniques i la guerra a Espanya. La motivació i la particular implicació, així com l'efecte que la guerra va tenir en les vides de les protagonistes, són temes que es relacionen al llarg de les 400 pàgines del llibre amb qüestions més àmplies, com ara el paper de les dones en l'esfera pública.

El record de la guerra

Angela Jackson continua implicada en el record de la guerra a través de l'associació No Jubilem la Memòria, que presideix a Marçà, on resideix, una tasca que compagina amb les classes com a professora de ciutadania de la URV.

Jackson, que és doctora en història, és autora d'altres obres: Els brigadistes entre nosaltres: pròleg i epíleg a l'última gran batalla de la Guerra Civil espanyola o Warm earth (Terra càlida), que aplega els testimonis de nombrosos voluntaris que van acudir a la Guerra Civil espanyola.

Descobrint el Priorat

EL PUNT

El camí que va portar Angela a viure al Priorat és una mica inusual. La història va començar a Cambridge quan tenia més de quaranta anys i va anar a la universitat per primera vegada. Va estudiar la història d'Espanya i el tema de la Guerra Civil, que la va impressionar molt. Hi havia l'oportunitat de realitzar un projecte individual, i va decidir fer un documental sobre els voluntaris britànics de les Brigades Internacionals que van lluitar per ajudar la República. Encara hi havia un grup de veterans molt actius, i va començar gravant entrevistes. Va ser com va conèixer la Patience, una dona anglesa que va treballar al Priorat com a infermera durant la guerra i gràcies a ella va descobrir la comarca. En adonar-se que ningú havia escrit res sobre aquest tema, va decidir fer-ne la tesi doctoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS