Girona crida a la participació activa en l'elaboració del pla estratègic de cultura

En el diagnòstic s'assenyala que caldria vincular les propostes destacades amb el teixit creatiu local

El diagnòstic ja està elaborat, segons es va anunciar ahir, i només falten uns petits detalls per poder fer-lo públic en la seva integritat. De moment, el resum executiu publicat ahir és un document que havia de ser per força molt general i molt poc concís. S'hi assenyala que, malgrat la «important riquesa en nombre i tipologies» d'agents culturals que operen a la ciutat, el sistema és «complex» i mostra «dificultats de coordinació», tot i que hi ha exemples que «el compromís comú» permeten desenvolupar «projectes per al desenvolupament cultural», com ara Temporada Alta, El Canal i la Casa de Cultura. Faxedas va admetre que aquestes propostes destacades, com són el festival, el centre de creació d'arts escèniques i el Bòlit, han de trobar la vinculació amb el teixit creatiu local. Per la regidora, el concepte clau és «equilibri».

Petició de més recursos

En el diagnòstic, que no conté propostes concretes, sinó que s'hi assenyalen mancances, febleses, amenaces i encerts, s'hi exposa que cal millorar la dotació en recursos i la capacitat prescriptiva del Cacgi, i s'hi remarca que els diferents sectors reclamen que s'incrementi la dotació econòmica destinada a subvencions i convenis. Sobre aquest punt, Faxedas va explicar que, en el context actual, els agents culturals no es poden limitar a demanar diners i prou, sinó que cal pensar com articular fórmules per tal d'optimitzar els recursos disponibles, establir noves formes de treballar i plantejar noves estratègies de finançament de la cultura. Segons el diagnòstic, però, els diferents sectors culturals mostren «graus de desenvolupament i cohesió interna força diferenciats», i s'hi destaca el de les arts escèniques, que té «estructures molt sòlides» al voltant de Temporada Alta i la sala La Planeta.

Pel que fa als equipaments, segons els consultors que han elaborat el document, la dotació és «molt superior a la de municipis de dimensions similars», tot i que hi ha alguna mancança, com ara un espai de mitjà format per a la música popular i la millora d'algunes instal·lacions. El panorama l'han de completar les actuacions a la Marfà i al Truffaut (sense especificar), i es destaca la creació d'un nou «pol cultural» amb les obres projectades a l'entorn del parc del Migdia (biblioteca pública i centre d'art Bòlit).

En el diagnòstic s'assenyala que la ciutat, en molts casos, «es presenta com un entorn patrimonial», i això provoca que «es fa difícil trobar escletxes per donar una imatge de ciutat creativa i dinàmica», tot i que es reconeix que aquesta s'eixampla gràcies a la «consolidació de projectes i al talent creatiu existent».

Els reptes de futur passen perquè Girona «reforci la seva posició» respecte de l'euroregió, les comarques i l'entorn immediat; perquè els grans projectes «impregnin» la realitat cultural de la ciutat; per aconseguir reflectir la diversitat social de la ciutat (un 20% és població immigrada) en el públic i els usuaris dels serveis culturals; per coordinar els equipaments i redefinir la funció d'alguns i reforçar el Cacgi.

Actitud proactiva el 5 de juny

Una vegada feta la llista de mancances, el memorial de greuges, en les taules sectorials, el diagnòstic és percebut pels seus promotors com un esglaó sobre el qual construir les línies estratègiques. Aquestes línies es posaran a debat el proper dia 5 de juny, a la Casa de Cultura. La convocatòria és oberta a tothom, a través d'inscripció. Carme Sais va dir ahir que «tothom pot i hi ha de participar», i va explicar que fins ahir no hi havien involucrat els tècnics municipals per tal que no sembli un document elaborat des de l'Ajuntament. «Ara podem engegar», va dir Sais, sobre la base del diagnòstic, i va demanar una actitud proactiva dels diferents sectors, que fins i tot serà «bona per a ells». Sais compta que els assistents a la jornada estudiaran el diagnòstic o el seu resum per tal de fer les aportacions pertinents, i va anunciar que es muntaran taules rodones, no per sectors, sinó amb un caràcter més transversal. La cap de l'àrea de Cultura va admetre que l'Ajuntament té feina a fer, però també va reclamar dels diferents sectors culturals que «s'organitzin» i no siguin només «receptors».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA