cultura

Unes 5.000 peces catalogades

El futur museu municipal de Tortosa vol explicar els 2.000 anys d'història de la ciutat d'una manera cronològica

Durant més de deu anys l'important fons de l'antic museu municipal de Tortosa ha estat tancat en caixes, des que es va clausurar per reformar-la l'antiga església de Sant Domènec. No obstant això, almenys dues vegades algunes peces d'aquest fons han estat exposades amb tots els honors. La primera va ser a l'octubre del 2007, quan l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa va produir l'exposició Fronteres i cruïlles: patrimoni i contemporaneïtat. Va ser una interessant mostra en la qual es va exposar una selecció de vuit peces del fons patrimonial de l'Ajuntament de Tortosa i la relectura que en feien quatre artistes del territori: David Curto, Alfred Porres i Pili i Josep Lanau. A més es va aprofitar l'exposició per editar un catàleg on s'incloïen els estudis de les vuit peces patrimonials. Entre aquestes peces hi havia un peveter d'argila del segle IV-III abans de Crist (imatge de l'esquerra); l'estela funerària d'Aulus Caecilius Cubiclarus del segle II després de Crist, o una peça de ceràmica del neolític.

L'altra exposició, Turtuxa, a l'extrem d'al-Àndalus, es va poder visitar fins al 31 de gener d'enguany i es va centrar en l'època de dominació musulmana, un període molt poc estudiat en el cas de la capital del Baix Ebre, tot i que és una de les poques ciutats que han conservat vestigis materials d'aquella època. La mostra va incloure una seixantena d'objectes de ceràmica andalusina, del fons patrimonial municipal, però també s'hi van poder veure peces importants cedides per altres institucions, com ara la làpida funerària del jaciment del castell de la Suda, o un motlle d'argenter que es va trobar al carrer Major de Remolins l'any 1900, i propietat del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Embrió del museu

Totes dues exposicions es van instal·lar a la sala d'exposicions temporals Antoni Garcia del Centre Cultural L'Escorxador, i en totes dues els responsables polítics van remarcar que es podien considerar embrions del que hauria de ser el futur museu de la ciutat.

«Les bases estan posades», va dir ahir l'alcalde Ferran Bel, tot assenyalant que les previsions són que el projecte museològic i museogràfic que ha encarregat l'Ajuntament a una empresa externa estiguen enllestits en dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
premi

Carles Durà guanya el premi Roc Boronat

Barcelona

Barcelona dignifica els seus tresors arqueològics romans

Barcelona
festival de jazz d’escaldes-Engordany

Toquinho, Motis i Eastwood a Andorra

barcelona

Neix el Santvi Fest per apropar la música i la cultura a tots els públics

sant vicenç de montalt
televisió

La plataforma 3Cat supera els 100 milions de reproduccions en 6 mesos

barcelona
arts escèniques

Leticia Martín Ruiz serà la nova directora del Festival Grec

barcelona
memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES