cultura

La processó de la Beata, la més típica de Mallorca, ja té nova sor Catalina Tomàs

Antonia Socies, que s'havia presentat sis cops, presidirà la processó

“Des de petita he somiat a fer de sor Catalina. És un immens orgull representar el meu poble. He estat tot el dia molt nerviosa i la veritat és que no m'ho crec, de fet estic tremolant encara”, va explicar Antònia Socies, en saber que en el sorteig havia estat afortunada. La notícia es va fer pública passades les nou del vespre, ahir diumenge. Al convent de les monges agustines de Santa Margalida, les candidates esperaven ansioses el resultat del sorteig.

Abans que se sabés el nom de l'afortunada que representaria el paper principal, es van triar els joves que desfilaran amb la nova beata durant la processó. En el paper de santes, desfilaran Maria del Mar Bennàssar i Margalida Serrano.

La història

La processó de la Beata, anomenada “la processó més típica de Mallorca”, se celebra a Santa Margalida des de 1792, data en què la religiosa Catalina Tomàs (Valldemossa, 1531-Palma, 1574) va ser beatificada per Pius VI.

És l'acte més esperat pels margalidans, que se celebra el primer diumenge de setembre, a les nou del vespre.

La processó és presidida per la beata i l'acompanyen les autoritats, diverses colles de xeremiers, una gernació de pagesos, dimonis, bandes de música i 12 espectaculars carrosses que reprodueixen els episodis més destacats de la vida de la beata.

La murta, les bengales i el cant de les cobles de Sor Tomaseta atorguen el caire tradicional i festiu a l'acte. Però el que més destaca són les corredisses i estira-i-arronses dels dimonis que intenten prendre les gerres dels pagesos per trencar-les a terra davant la santa.

Tanca la processó l'esclafit de l'última trencadissa de gerres que fan els dimonis a la plaça de l'Església.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia