Patrimoni

patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

L’European Heritage Hub, projecte pilot de la UE, l’escull entre les deu millors pràctiques en patrimoni cultural

Valora la seva contribució a la transició verda, digital i social

L’hort medieval del monestir de Pedralbes ha estat seleccionat com un dels deu projectes innovadors més destacats de la Unió Europea per fer front als reptes locals i la transició verda i social, segons una informació de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona recollida per l’agència Efe. L’Hort Petit del monestir, tal com l’anomenen les monges que hi viuen, és un recinte emmurallat de gairebé 3.000 metres quadrats de cultiu.

L’any 2017, el Museu del Monestir va iniciar un projecte per recuperar l’ús original d’aquest espai, amb l’objectiu de reconstruir un hort de quatre parcel·les, tal com sembla que estava distribuït en l’edat mitjana. A més d’un hort, és també un laboratori d’experimentació de les tècniques de cultiu de l’època medieval, una aula d’aprenentatge i un espai de protecció ambiental que promou la cultura ambiental, l’increment de l’espai verd de la ciutat i la recuperació d’espècies.

La recuperació de l’hort des d’una perspectiva històrica ha comportat un estudi per determinar les espècies d’hortalisses que s’havien sembrat. S’han consultat documents medievals custodiats en l’arxiu del mateix monestir i els tractats agrícoles de l’època, en els quals es recullen les espècies i les tècniques de cultiu usades en l’edat mitjana. Per fer l’estudi es va constituir un equip multidisciplinari format per especialistes en història, arqueologia, botànica, arqueobiologia, arquitectura, museografia, educació mediambiental i en els serveis socials.

Actualment, participen en aquest projecte dues entitats especialitzades en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual i autisme, que intervenen en el cicle de la vida de les hortalisses, des de la seva plantació a la collita.

La Unió Europea selecciona iniciatives com aquesta en el camp del patrimoni cultural que contribueixen a la transformació verda, digital i social de les ciutats, ha indicat l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.