Cultura

Crítica

cinema

A l'inrevés

Hi ha moltes maneres d'interpretar Todo lo que tú quieras, el tercer llargmetratge d'Achero Mañas després d'uns quants anys d'inactivitat segurament arran del fracàs de Noviembre, un film tan reconcentrat en si mateix com per transmetre alguna cosa més que confusió. Podria tractar-se d'una faula sobre la crisi de la masculinitat, la història d'un jove vidu que es dedica tant i tant a la seva filla de quatre anys que acaba fent també el paper de mare, fins i tot disfressant-se. Podria ser una il·lustració de la lluita entre la grisor de la quotidianitat i la seva transcendència mitjançant la màgia i la màscara, amb el personatge de José Luis Gómez com a intermediari entre els dos mons. O bé podríem trobar-nos davant d'una exploració de la intolerància i la dificultat d'assumir papers diferents als que ens té assignats el cos social.

Sincerament, i coneixent la trajectòria de Mañas –recordeu El Bola–, aquest crític s'inclina per la darrera opció, i llavors és quan les possibilitats de les altres se li desdibuixen radicalment. El director sembla no poder escapar de l'obsessió d'un determinat cinema espanyol per reivindicar causes sociopolítiques tan evidents que ens fan posar vermells, la qual cosa impedeix el seu desenvolupament en altres terrenys.

I Todo lo que tú quieras, en aquest sentit, defensa el dret a la diferència sexual i a la mobilitat dels rols socials amb una dramatúrgia de cartró pedra i un costat histriònic que irrita precisament perquè vol fer-se passar per una reflexió progressista i avançada, per una proposta complexa. Doncs és ben sabut que si el cinema vol ser de debò arriscat ha de seguir el camí de les formes en el contingut, i no a l'inrevés.

Todo lo que tú quieras
Director: Achero Mañas. Intèrprets: Juan Diego Botto, José Luis Gómez.
Espanya, 2010


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
COMUNICACIÓ

El lleidatà Lluís s’imposa per sorpresa en la final del concurs ‘Eufòria’

BARCELONA
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt
música

Salvador Sobral clourà la 20a edició de l’(a)phònica amb un concert gratuït

banyoles