cultura

La contra

Les entranyes d'un museu

El futur museu de Tortosa obre les portes de la nova sala de reserva per les Jornades Europees de Patrimoni. Ja s'hi han traslladat el 50% de les 5.000 peces de la col·lecció

Les entranyes del futur museu de Tortosa s'obriran al públic aquest cap de setmana coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni. Es tracta de la sala de reserva del que ha de ser el museu de la ciutat i on han d'estar emmagatzemades les 5.000 peces que constitueixen el fons museístic municipal. Des de fa mesos els tècnics de l'Institut Municipal d'Activitats Culturals de Tortosa (Imact) estan treballant en el trasllat i ordenació d'aquestes peces. “Es tracta d'un procés molt lent perquè a més de netejar i restaurar els objectes que ho necessiten aprofitem per revisar l'inventari i ampliar les dades que tenim de cadascuna de les peces”, explica Eva Castellanos, tècnica de l'Imact. En aquest moment el cinquanta per cent del fons museístic de l'Ajuntament ja està dipositat ordenadament en aquest nou espai i des de l'Ajuntament s'ha pensat que és un bon moment per mostrar-ho al públic. No sempre es pot accedir a la sala de reserva d'un museu i en aquest cas l'oferta encara és més interessant perquè fa anys que la majoria de peces del fons museístic de l'Ajuntament no s'exposen –l'antic museu va tancar el 1997–. Castellanos destaca la gran diversitat de materials i objectes que s'acumulen escrupolosament ordenats a la nova sala de reserva. Hi ha des de peces arqueològiques que daten del paleolític fins a quadres i escultures del segle XIX i XX d'artistes com Agustí Querol o Francesc Gimeno. Hi ha àmfores romanes o columnes visigòtiques, capitells, ceràmiques de diferents èpoques i material etnològic divers. Entre les peces més destacades hi ha quatre de les que es van poder veure a l'exposició Fronteres i cruïlles (2007): el moltó ibèric, l'estela funerària romana amb una nau esculpida que es va descobrir al castell de la Suda, l'estela funerària andalusí i una creu de terme del segle XV. També hi ha una planxa per imprimir moneda del 1937 on es pot veure l'antic pont de la Cinta.

Dissabte a la tarda i diumenge al matí es faran visites guiades a aquesta sala de reserva que obrirà les portes excepcionalment. Aquesta sala és només una part del que ha de ser el futur museu de Tortosa. Els projectes museològic i museogràfic de l'exposició permanent estan ja pràcticament acabats, segons va dir ahir l'alcalde, Ferran Bel. L'execució d'aquests projectes costarà aproximadament un milió d'euros i ara el consistori haurà de buscar diners per finançar-lo. “Em faria il·lusió que el museu pogués obrir a finals d'aquest mandat, però sóc conscient que és complicat”, va afegir Bel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
premi

Carles Durà guanya el premi Roc Boronat

Barcelona

Barcelona dignifica els seus tresors arqueològics romans

Barcelona
festival de jazz d’escaldes-Engordany

Toquinho, Motis i Eastwood a Andorra

barcelona

Neix el Santvi Fest per apropar la música i la cultura a tots els públics

sant vicenç de montalt
televisió

La plataforma 3Cat supera els 100 milions de reproduccions en 6 mesos

barcelona
arts escèniques

Leticia Martín Ruiz serà la nova directora del Festival Grec

barcelona
memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES