cultura

Vilauba visigòtica

Les recents excavacions consoliden la part del complex agrícola aixecat després de la vil·la romana

A Vilauba s'hi excava des de fa 32 anys i és dels jaciments més antics de Catalunya

La campanya d'aquest any al jaciment de Vilauba de Camós, que està a punt de finalitzar, s'ha centrat en les restes més modernes del recinte, corresponents a unes estructures d'època visigòtica (segles VI i VII). Tres habitacions petites, amb el corresponent foc i un tancat per al bestiar conformen aquesta àrea de 600 m², adjacent a les estructures del que va ser la vil·la d'època romana (segles I aC a V). En pròximes intervencions es condicionarà perquè sigui visitable.

A diferència de les habitacions d'època romana, que eren molt àmplies i luxoses, les visigòtiques són molt més simples i ja adopten una tipologia que serà habitual a l'edat mitjana, segons van explicar el director de les excavacions, Rafael Dehesa (de l'empresa Arquolític) i els coordinadors del jaciment, Joaquim Tremoleda i Pere Castañer, que ahir van oferir-hi una visita guiada a les autoritats i la premsa. Un altre front dels treballs ha estat l'anomenat Camp de Baix, on han desenterrat estructures dels segles II i III vinculades a l'edifici coetani de la part superior del jaciment. És possible –van dir els científics– que hi trobin restes d'època ibèrica.

Desviaran la carretera

La Diputació té a punt un projecte per reformar la carretera de Pujarnol, que parteix en dos el jaciment. Això permetrà que el recinte s'unifiqui, es condicioni una zona d'aparcament i es construeixi un centre d'interpretació. La intenció de la Diputació és fer entrar el projecte de la carretera en els pressupostos del 2011 i 2012, però això encara no s'ha concretat. “Mirarem que es consideri una obra prioritària”, va dir el diputat provincial Jaume Sitjà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
premi

Carles Durà guanya el premi Roc Boronat

Barcelona

Barcelona dignifica els seus tresors arqueològics romans

Barcelona
festival de jazz d’escaldes-Engordany

Toquinho, Motis i Eastwood a Andorra

barcelona

Neix el Santvi Fest per apropar la música i la cultura a tots els públics

sant vicenç de montalt
televisió

La plataforma 3Cat supera els 100 milions de reproduccions en 6 mesos

barcelona
arts escèniques

Leticia Martín Ruiz serà la nova directora del Festival Grec

barcelona
memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES