cultura

L'Ajuntament de Xàtiva nega un teatre per a l'estrena d'una obra sobre la corrupció

A “Corrüptia: una regió de l'est” apareixen personatges com ara Ric (Ricardo Costa), Franc (Francisco Camps) o Charlie (Carlos Fabra)

L'associació que va demanar el local parla de “censura”

L'obra està produïda per una companyia catalana però el director i el protagonista són de Xàtiva

L'Ajuntament de Xàtiva, l'alcalde del qual és també el president de la Diputació de València, Alfonso Rus (PP), ha negat el Gran Teatre, de propietat municipal, per a l'estrena de Corrüptia: una regió de l'est, una obra on es parodia la corrupció, segons l'associació cultural Ulleye, promotora de l'espectacle a la capital de la Costera.

La funció, que s'estrenava precisament al País Valencià a Xàtiva, estava programada per a l'11 de desembre. La producció, el Teatre de l'Enjolit, de Barcelona, l'ha traslladada finalment al Cine-Teatre Goya de l'Olleria, també el dia 11.

El regidor de Educació i Teatre de Xàtiva, Ramon Vila, va fer marxa arrere en assabentar-se del contingut, segons interpreten des d'Ulleye. Oficialment, la representant de l'associació va rebre una comunicació el passat dijous en què l'Ajuntament denegava el local atés que aquell mateix dia hi havia previst un assaig de l'Alicia Herrero Dance Company, resident a Xàtiva.

Segons Toni López, d'Ulleye, el director del teatre els havia assignat verbalment la data de l'11 de desembre. Posteriorment, el mateix director va demanar-los una sinopsi del muntatge. En rebre-la, i després que aquest últim consultara amb el regidor, s'informà Ulleye de la inconveniència de programar una obra d'aquestes característiques en època de presentació de comissions falleres, que també fan ús del teatre. Finalment, la regidoria va posar l'excusa de l'assaig de la companyia de dansa.

En la sinopsi oficial de l'obra s'especifica: “Un jove polític, número dos del Partit Regional de l'Est i amb una esplèndida carrera política per davant, es troba implicat en una trama de corrupció. Esclata l'escàndol i la festa dels complots. Al voltant del protagonista es mouen altres personatges que participen en el circ mediàtic: polítics, empresaris, periodistes… però ningú no vol convertir-se en el boc expiatori. Quina és la presa que cal esquarterar públicament perquè el bon nom del partit no quedi tacat? La farsa està servida”.

A parer de López estem nítidament davant un cas de “censura”. “Les excuses al·legades no són més que estratagemes. Al remat ens han impedit fer una cosa perquè hi ha el cas Gürtel com a rerefons”, manifesta el d'Ulleye.

Segons Elies Barberà, protagonista de l'obra —i natural de Xàtiva, com el director, Josep Lluis Fito—, el muntatge tracta de la corrupció “en un sentit universal”. “Passa que, segons la conjuntura, es pot interpretar d'una manera o d'una altra”, especifica.

Amb tot i això, no hi falten velades al·lusions al cas Gürtel, com ara el nom dels personatges: Ric (Ricardo Costa), Franc (Francisco Camps) o Charlie (Carlos Fabra).

Barberà assegura que des de la companyia estan “absolutament sorpresos”. “Lamentem aquestes actituds polítiques. El PP té majoria absoluta, no sé de què té por. Aquest tipus d'actuacions formen part més prompte d'una mentalitat caciquista”, manifesta l'actor.

L'obra ja s'ha pogut veure a Molins de Rei i a Olesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà
CINEMA

Audiard enlluerna Canes amb un musical ‘queer’

CANES
CAIGUDA LLIURE

Dins el fangar del monstre Miquel Barceló

La història que vol connectar

Sant Pol de Mar
EQUIPAMENTS

Més de 110.000 persones participen en la Nit dels Museus

barcelona
Crítica

Manolo García, entre globus i exabruptes