cultura

Recuperació de la memòria històrica

Clam contra el silenci

Tarragona completa la dignificació de la fossa comuna del cementiri amb l'escultura ‘Dignitat', impulsada per l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a la ciutat

Hi descansen 771 persones que van ser afusellades o mortes a la presó de Pilats i els noms de les quals es recullen en una placa des del gener passat

L'escultura, obra de Salvador Mañosa, va ser inicialment rebutjada per l'Ajuntament

La fossa comuna del cementiri de Tarragona va deixar ahir definitivament enrere els anys del silenci i el dol sense tancar. La ciutat va completar, després de molt temps de lluita de l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), la dignificació de l'espai on es troben les restes de 771 persones que van ser afusellades a Tarragona o bé van morir a la massificada presó de Pilats (l'actual torre del Pretori) entre els anys 1939 i 1948.

Després que el mes de gener passat s'instal·lés una placa on es recorda els noms i els municipis de les víctimes, ahir el procés es va culminar amb la inauguració de l'escultura Dignitat, obra de l'artista Salvador Mañosa, i amb la qual s'ha volgut plasmar la tristesa i impotència de les famílies que van perdre un membre durant els anys posteriors a la Guerra Civil. Per tal de donar forma al grup escultòric (que representa una dona plorant l'afusellament d'un familiar), Mañosa va visitar els punts on es van produir els assassinats, l'antiga presó i la mateixa fossa comuna. Les figures estan acompanyades d'una placa on es llegeix el poema Al president Companys de Bonaventura Gassol.

La instal·lació de l'escultura ha estat un camí complicat per l'AVRFT, ja que ha hagut de superar les reticències inicials de l'Ajuntament, que no era partidari del disseny escollit. Ahir, el dia que l'objectiu es feia realitat, els representants institucionals van coincidir en assenyalar la “constància” i la “tossuderia” de la presidenta de l'entitat, Montserrat Giné, que va presentar emocionada el final del camí de la dignificació de l'espai. “El silenci ha estat una forma d'oblit, però aquesta fossa ja no és una fossa oblidada”, va subratllar Giné, que va agrair especialment el suport de l'alcalde tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros, la Diputació de Tarragona i el Memorial Democràtic per fer possible l'adequació de l'espai, “tant com un lloc de record per a les famílies com també per les generacions futures”.

Emotiva ofrena

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals en funcions, Joan Saura, va presidir l'acte d'inauguració del conjunt escultòric, moment que va anar seguit d'una ofrena floral d'institucions i d'un centenar de familiars, vinguts de diferents punts de l'Estat i de l'estranger. Alguns d'ells van aprofitar l'ocasió per lluir orgullosos els colors de la bandera republicana i entonar himnes de la Segona República, una època de valors democràtics que Saura va voler recordar com a antídot a la desafecció política. “Ens considerem hereus d'aquestes persones que van donar la seva vida per defensar els valors democràtics”, va subratllar el conseller en funcions. Saura va fer balanç també de la tasca feta en aquesta legislatura per la dignificació de fosses on es troben enterrades víctimes de la repressió franquista, que ha permès l'adequació de quinze fosses a tot el territori català, i va fer una crida perquè aquesta tasca es mantingui.

Memòria reivindicada

L'acte d'homenatge a les víctimes que va precedir la inauguració de l'escultura, i que va comptar amb la presència de la supervivent d'un camp de concentració nazi, Neus Català, va servir per reivindicar la memòria dels republicans represaliats durant els primers anys del franquisme a Catalunya. “La ciutat de Tarragona està en deute amb les persones que hi ha aquí enterrades. Cadascun d'ells representa unes idees i unes voluntats que van quedar injustament truncades”, va relatar el tinent d'alcalde de Relacions Ciutadanes, Manuel López Pasca. L'alcalde tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros, va subratllar que la dignificació permetrà als familiars “conèixer el lloc on descansen les víctimes i tenir dignitat democràtica”

El president de la Diputació, Josep Poblet, va confiar en el paper de la fossa per “evitar que es repeteixin errors com aquest en el futur”, un objectiu en el qual considera clau “les actituds i conviccions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona
cultura

Nova passarel·la per veure millor les petjades de dinosaure al jaciment

Fumanya
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona
Eugènia Broggi
Fundadora de l'editorial L’Altra

“Les editorials independents som molt dependents dels bancs i això és una cosa bona”

barcelona