Cohen, Michael Bolton, UB40, Carreras i un altre cop Julio Iglesias, a Cap Roig

El festival de Caixa Girona presenta una edició dominada com mai per la música moderna de diferents estils

Fa tres anys, Bob Dylan. Aquest estiu, després que les negociacions per dur-lo l'any passat es frustressin a última hora, Leonard Cohen. La pregunta era quasi obligatòria: I, ara, per qui aneu? «Tom Jones! Eric Clapton! Van Morrison!», va contestar Calzada, entusiasmat. Cap Roig ja fa anys que juga fort per dur estrelles de primer nivell a l'auditori del Jardí Botànic de Caixa Girona, a Palafrugell, fins al punt que, a banda dels rebentadors d'estadis tipus U2, Rolling Stones o Bruce Springsteen, ja no hi ha ningú que sembli impossible que pugui actuar en un festival convençut que la diversitat en la programació equival a riquesa artística.

Més noms a destacar, a banda de Cohen, en l'edició d'aquest any, en què vuit dels vint artistes participants actuen en exclusiva estatal: James Taylor, per exemple. Icona del soft rock dels anys setanta, el cantautor nord-americà no actua a Catalunya des del 1993, i la seva visita, no per imprevista, deixa de ser recomanable. O Michael Bolton, ja que veure algú que ha venut 53 milions de discos en un auditori amb capacitat per 2.010 localitats no és, certament, massa habitual. I, és clar, Julio Iglesias, que segons Martín Pérez, director artístic del Festival, va demanar expressament tornar a Cap Roig després de l'exitàs –més de públic que no pas de crítica– de l'any passat. El cantant oferirà dos recitals, just abans que Leonard Cohen –a qui ha calgut convèncer perquè actuï en un espai d'aforament reduït en una gira que es desenvolupa en grans pavellons– tanqui el festival de Caixa Girona el 15 d'agost. Jamie Cullum (que no per showman histriònic deixa de ser un talent del jazz actual), Miguel Bosé (un altre que a Cap Roig s'hi sent com a casa, amb l'honor d'inaugurar el festival el 5 de juliol, l'endemà de la cantada d'havaneres de Calella), la veuarra d'Anastacia (recuperada, ja, d'una malaltia greu), el popular grup anglès de reggae-pop UB40 o els Chic de Nile Rodgers (símbol de la música disco més intel·ligent, i que fa uns anys al Sònar van deixar una bona impressió) s'integren també en un programa que haurà costat 3.200.000 euros, i que aspira a igualar el 97% de localitats venudes del 2008. «Hi ha artistes que cobraran el 40% menys del que haurien cobrat l'any passat», van assegurar els organitzadors en ser qüestionats sobre com han pogut mantenir un cartell amb tantes estrelles després d'una reducció pressupostària de prop de 800.000 euros.

Del Festival de Cap Roig d'aquest estiu cal destacar, també, la presència de músics catalans, dos dels quals són de les comarques gironines, en una línia que, segons Pérez, «es mantindrà per sempre» i que es deu, com de fet no neguen els mateixos organitzadors, a la nova línia d'ajudes a festivals del govern català. Marina Rossell (amb convidats importants dels quals encara no se sap el nom), Raimon i Josep Carreras no hi faltaran, així com tampoc el grup Facto Delafé y Las Flores Azules, que actuaran amb els bisbalencs Mazoni de teloners. La palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz, per la seva banda, oficiarà de telonera en el concert de Paco Ibáñez (un recital, per cert, que serà apte per al públic sord), i la sabadellenca Bikimel, en el de Carlos Núñez.

Quasi tot és música, sí, però hi haurà dues excepcions: Sara Baras, que actuarà dos dies seguits, i un elenc amb les millors ballarines de l'Òpera de París. El cost econòmic que implica fer moviments importants de grades en espectacles teatrals, així com d'òpera i sarsuela, ha fet que aquestes disciplines hagin anat desapareixent del programa de Cap Roig.

Les entrades es posaran a la venda dilluns a les deu del matí, i els organitzadors ja van advertir ahir que, per més esforços que dediquin al bon funcionament de les línies telefòniques, no serà fàcil satisfer tanta demanda. Iglesias, el 2008, va vendre el paper en mitja hora, i al concert de Cohen hi assistirà gent de tot Europa. Les entrades per al recital del madrileny costen entre 65 i 200 euros. Les del canadenc, entre 65 i 225.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.