cultura

reus

cultura

Un retrat de Güell pintat per Mir s'integra al museu de Reus

El fill de l'artista dóna el quadre a la ciutat, i s'afegeix als dos Mir que ja té el Centre de Lectura de Reus

El Museu d'Art i Història de Reus és el primer museu públic de la demarcació de Tarragona que posseeix un quadre de Joaquim Mir (1873-1940). Això ha estat possible gràcies a la donació que ha fet Josep M. Mir Estalella, fill de l'artista, d'un retrat a l'oli que el seu pare va pintar a Madrid l'any 1895 del seu amic i coetani, el poeta i pintor reusenc Hortensi Güell. Amb aquest quadre, la capital del Baix Camp pot presumir de tenir tres pintures d'un artista (les altres dues són al Centre de Lectura) que es va vincular a la comarca arran de la crisi nerviosa que va tenir l'any 1903 i que va suposar el seu ingrés a l'Institut Psiquiàtric Pere Mata. “D'aquesta estada va ressorgir i va créixer com a artista amb l'explosió de colors que després van caracteritzar la seva pintura”, va explicar ahir l'escriptora i experta en l'obra de Mir, Fina Anglès. Mir va allargar l'estada al Baix Camp, on va pintar paisatges de l'Aleixar i Maspujols. Josep M. Mir va explicar ahir que el seu pare era a Madrid quan va pintar Güell per raons d'estudis. L'artista modernista reusenc, per la seva banda, hi vivia perquè era on tenia fixada la residència el seu pare, el periodista i polític Josep Güell i Mercadé.

El museu exhibirà el quadre de Mir a l'abril en una exposició que mostrarà les últimes entrades de patrimoni que ha registrat l'Institut Municipal de Museus. Precisament, el Museu d'Art i Història modificarà l'actual sala dedicada a Marià Fortuny i als artistes reusencs del segle XIX per donar cabuda a més quadres que, com el retrat de Güell pintat per Mir, daten de les primeres dècades del XX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.