cultura

II Biennal d'Art de Corbera d'Ebre

Art i drets humans

L'exposició ocupa l'interior de la restaurada església del Poble Vell, on la coberta transparent manté la sensació de ruïna

Hi participen 28 artistes amb un centenar d'obres

Les ruïnes d'una església es poden convertir en un espai expositiu incomparable. Com ja es va avançar, la II Biennal d'Art de Corbera d'Ebre, que obrirà les portes oficialment avui, serà la primera activitat cultural a la recentment restaurada església de Sant Pere al Poble Vell de Corbera. La coberta transparent manté la sensació de ruïna i en el treball de restauració s'ha fet un esforç per conservar els impactes que van deixar dins i fora les tones de metralla que es van vomitar durant la Batalla de l'Ebre.

La Biennal manté la seua temàtica, els drets humans. Concretament, aquesta vegada s'ha suggerit als artistes participants (28) que s'inspiren en els cinc primers articles de la Declaració Universal, i una vegada més la idea de la pau, la guerra, la llibertat d'expressió i l'exili han centrat les propostes presentades. Hi ha una instal·lació central on l'artista aranesa Emilia Perucho col·loca diferents fardells dipositats damunt la runa del Poble Vell. “Vol simbolitzar l'exili, els paquetets de la teua història que has de prendre de pressa i corrents per marxar de casa”, explica Josep Cañada, l'ideòleg juntament amb Jesús Pedrola de la Biennal a través de l'associació cultural Zero i mig partit pel mig.

Una altra instal·lació interessant és la de Miquel Lligadas de Capçanes: un mòbil gegant de teules en caiguda lliure que simbolitzen la trencadissa d'un bombardeig.

Xavier Magalhâes, de Vigo, acabava ahir el seu quadre de 3,60 per 3,60 metres a la paret del costat de la porta d'accés de l'església. L'ha batejat com La Corbera: el teatro del mundo, un quadre ple de color. “Intento reflectir l'alegria per la recuperació de la memòria històrica”, diu. Més fosc és el quadre del francès Yves Leguellec, just a l'altre costat de la porta, La història surrealista dels drets humans, on predominen màscares sense boca en una piràmide en què els poderosos silencien els reprimits. Són només uns exemples del prop d'un centenar d'obres d'aquesta segona Biennal, que durarà fins al 3 de juliol. Serà oberta només els caps de setmana i els festius, i l'entrada costarà dos euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca