Cultura

Diada de pretemporada castellera

És un gest de cara al públic, la valoració l'ha de fer el públic
Jordi Sentís
Cap de Colla de la colla jove dels xiquets de tarragona

La diada castellera de Sant Jordi va servir, ahir, perquè les colles tarragonines comencessin a escalfar motors. Pujant per la Rambla es podia veure força gent passejant i mirant llibres o regalant-se roses. Arribant a l'alçada del Teatre Metropol, les parades ja començaven a plegar a dos quarts de vuit per fer lloc a les colles castelleres. A toc de gralla van anar arribant la colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo,

El principal al·licient de la jornada era el format, que consistia a actuar simultàniament durant tres quarts d'hora. Les colles van actuar durant tres quarts d'hora i de manera simultània, una experiència que, entre el públic, va agradar força. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van començar amb una torre de sis i els del Serrallo amb un tres de sis. Tant la Jove com els Xiquets van descarregar un quatre de set. Els castells no s'aixecaven de manera simultània, sinó que cada colla anava al seu ritme sabent que comptaven amb tres quarts d'hora. Els morats van continuar amb un cinc de set, igual que els matalassers. Els blaus van optar per repetir el tres de sis, però aquest cop amb agulla. Pel que fa als de Sant Pere i Sant Pau, es van prendre una mica més de temps per preparar el tres de set. Això va permetre que membres de la Jove s'acostessin a ajudar-los, però tot i això, només el van poder carregar. Els verds van demostrar que una caiguda no els impediria acabar l'actuació i van descarregar un quatre de sis mentre la Jove completava un quatre de set amb agulla. Els Xiquets van descarregar un tres de set i els del Serrallo es van quedar en l'intent de pujar un dos de sis que van descarregar en el segon intent.

Acabats els castells, va arribar l'hora dels pilars. Sant Pere i Sant Pau en va descarregar un de cinc i dos de quatre, aquests últims simultàniament. Els del Serrallo van completar-ne un de cinc, i matalassers i morats van descarregar un vano de cinc cadascú amb desplegada de senyeres inclosa. La Jove encara va aixecar quatre pilars de quatre més perquè les últimes incorporacions de canalla poguessin tastar una actuació a plaça.

Els caps de colla valoraven de manera diferent l'actuació d'ahir. “No m'ha agradat”, va sentenciar Josep Maria Pascual, dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. El cap de colla afirmava que s'ha de córrer massa i no se'n pot gaudir. Isaac Herrera, dels Xiquets del Serrallo, també creu que no es disfruta una diada així, però que de cara al públic es fa molt àgil i ràpida. Com la resta de colles, els del Serrallo també van aprofitar la diada d'ahir per anar escalfant motors de cara a la temporada d'enguany.

Roger Pairó, cap de colla dels Xiquets de Tarragona, la valorava com a “molt positiva per arrancar la temporada”. Pel que fa al format, creu que és “una deferència envers el públic”, però que en una diada més exigent com Santa Tecla o Sant Magí, “no té sentit”. Jordi Sentís, de la Jove, la qualificava de “banc de proves”. “És un gest de cara al públic, la valoració l'ha de fer el públic”, afegia Sentís en relació al format.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.