Cultura

Madurs, clàssics, inquiets

Porta Ferrada convida veterans amb, encara, moltes coses a dir en una 49a edició amb Bryan Ferry i Mavis Staples

El festival, que busca nous públics, inclou l'estrena de ‘Persèfone' de Comediants

La 49a edició del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, segons remarcava ahir a Barcelona el seu director artístic, Albert Mallol, la integren “artistes madurs i clàssics que continuen presentant discos i mantenen la inquietud”. D'exemples, a cabassos: Raimon, inèdit fins ara en el festival degà de Catalunya; Chick Corea, un habitual de Sant Feliu que, en aquesta ocasió, es presentarà a bord dels seminals Return to Forever, amb Stanley Clarke, Lenny White i Jean-Luc Ponty; l'elegant Lloyd Cole, encarregat d'inaugurar el 21 de juliol l'edició d'enguany amb el seu Small Ensemble i, molt especialment, tres noms que, aquest estiu, brillaran amb llum pròpia a l'Espai Port: Bryan Ferry, Mavis Staples i Cyndi Lauper.

El primer, sofisticat cantant de Roxy Music, oferirà el 10 d'agost el seu únic concert a l'Estat de la gira mundial d'Olympia, un disc –el primer que publica amb material propi des del 1994– que, a Sant Feliu, desgranarà acompanyat d'una vintena de músics, cor inclòs. La imponent cantant de The Staples Singers, d'altra banda, icona gospel del moviment per als drets civils als Estats Units de la dècada dels seixanta (i a qui un jove Bob Dylan, per cert, va demanar en matrimoni) arribarà el 24 de juliol en un moment particularment inspirat de la seva carrera: You are not alone, el seu últim disc, produït per Jeff Tweedy de Wilco, va guanyar al febrer un Grammy. Finalment, Cyndi Lauper, que actuarà la nit abans, protagonitzarà el seu primer concert a Catalunya. En el seu últim disc es vesteix de cantant de blues però, a Sant Feliu, de ben segur que no passarà per alt els grans èxits que va facturar durant la dècada dels vuitanta.

El programa, amb deu espectacles exclusius a Catalunya, inclou també Pegasus (que, emparats per una gran pantalla de cinema, recuperaran el seu projecte amb el film Berlín, simfonia d'una gran ciutat, de Walter Ruttman), dues funcions del musical Geronimo Stilton i, en el terreny extramusical, l'estrena a Catalunya del Persèfone de Comediants i un ballet de la Companyia Antonio Gades inspirat en el Fuenteovejuna de Lope de Vega. El cicle Espai Clàssic, per la seva part, s'obrirà amb un muntatge compartit entre Cabo San Roque i Carles Santos (Maquinofòbia Pianolera) i es nodrirà, entre altres activitats, d'un concert del Trio Kandinski i d'un cap de setmana de música de cobla amb una suite de poemes originals d'Ausiàs March per a veu, violí i violoncel. “Hem volgut ampliar l'espectre de públic i fidelitzar el que ja tenim”, manifestava Mallol, que ha tingut un pressupost de 950.000 euros –similar al del 2010– per configurar el programa. Segons van assegurar tant Mallol com el primer tinent d'alcalde del municipi, Miquel Lobato, ja treballen en les bases de la 50a edició, per a la qual es començaran a anunciar activitats a finals d'aquest mateix estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Theoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona