cultura

tarragona

Troben restes romanes a les obres de la plaça dels Carros

Els arqueòlegs han identificat la troballa com una antiga claveguera de Tàrraco, que se sospitava que es conservava sota el pas a nivell

Les obres s'han alentit i s'estudia si es canviarà el projecte

Troballa arqueològica a les obres per a la supressió del pas a nivell de la plaça dels Carros a Tarragona. Els esperats treballs, que acumulen diversos anys de retard, s'han vist ara alentits per la descoberta de les restes d'una antiga claveguera romana. Els arqueòlegs, de fet, ja suposaven l'existència d'aquest element al subsòl de la Part Baixa de la ciutat, tot i que es desconeixia quin era el seu emplaçament exacte. Per aquest motiu, les obres del pas a nivell ja preveien la realització de treballs arqueològics en cas que s'hi trobessin restes, i fins i tot els terminis de l'obra ja s'havien establert calculant l'afectació d'una hipotètica descoberta, segons van detallar fonts d'Adif.

Actualment, les restes de la clavaguera estan sent estudiades tant pels arqueòlegs municipals (l'Ajuntament és qui coordina l'actuació) com pels de la Generalitat i els contractats per la mateixa empresa estatal Adif. L'objectiu és analitzar a fons les restes trobades i, per tant, poder determinar de forma fiable si cal fer alguna modificació del projecte de supressió del pas a nivell, i que ha de suposar la construcció d'un pas subterrani per a vianants.

Aquest procés d'estudi culminarà amb l'elaboració d'un informe que haurà de passar per la Comissió de Patrimoni de Tarragona, que és previst que se celebri a final d'aquest mes. Fonts d'Adif, però, confiaven que el projecte no s'hagi de modificar de forma significativa després de la troballa, i, de moment, no preveuen que el termini d'execució s'hagi d'allargar per culpa de les excavacions.

La valoració de la troballa i la seva possible afectació a l'execució del projecte de supressió del pas a nivell, però, dependran d'una reunió que és prevista pròximament entre l'Ajuntament i representants d'Adif. Des del consistori van declinar fer declaracions en espera d'aquesta trobada.

LA XIFRA

3
milions
són la inversió que ha efectuat Adif per a la supressió del pas a nivell de la plaça dels Carros.

Unes obres molt esperades

Les obres per a la supressió del pas a nivell sobre la via del tren a la plaça dels Carros és un projecte llargament rei-vindicat per la ciutat, ja que eliminarà un punt de risc per a vianants i vehicles i permetrà una millor connexió entre la ciutat i el litoral. Els treballs van arrencar el mes d'abril passat amb l'execució de la primera fase de les obres, que consisteix en la construcció d'un pas subterrani sota les vies que faran servir els vianants de forma exclusiva. El termini d'execució per a aquesta primera fase és d'un any i inicialment s'havia previst que ja estiguessin finalitzades l'estiu de l'any vinent. Un cop s'hagi acabat aquesta primera fase, serà el torn de posar en marxa la segona part de les obres, que inclouran la construcció d'un segon pas sota la via, en aquest cas dedicat en exclusiva als vehicles. Segons Adif, la troballa arqueològica no ha fet aturar les obres, que sí que s'han alentit i concentrat en d'altres punts de la zona afectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.