cultura

Palera s'equipa per al segle XXI

La rehabilitació del Sant Sepulcre de Beuda com a gran espai polivalent arriba a la fase final

Acabada la transformació arquitectònica, ara caldrà buscar qui es farà càrrec de la gestió del recinte

Després d'un any d'obres i d'una inversió superior al milió d'euros, l'antic priorat del Sant Sepulcre de Palera, a Beuda, ha passat de mostrar un aspecte ruïnós a esdevenir un edifici elegant i funcional, destinat a actes culturals i al turisme. Aquesta primavera ja s'haurà completat la recuperació arquitectònica del recinte, així com el seu equipament, i tan sols quedarà pendent l'arranjament de la zona del claustre, on està previst fer-hi també una campanya arqueològica. Una altra cosa serà la posada en servei del complex, ja que caldrà buscar –probablement, amb un concurs– qui es fa càrrec de la concessió. La idea de l'Ajuntament –va afirmar ahir l'alcalde, Josep Serra– és vincular Palera amb la potent oferta turística de Besalú, vila situada a pocs quilòmetres.

A partir d'un projecte de l'arquitecte Lluís Bayona, la reforma ha consistit a condicionar les antigues estances com a sales polivalents, un menjador, una cuina, una botiga de records i, a la part superior, un habitatge per als masovers. El pressupost l'han cobert l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació. La responsable del recinte ara és una fundació, integrada pel consistori, el bisbat i l'ordre dels Cavallers del Sant Sepulcre.

Els primers documents sobre el Sant Sepulcre de Palera es remunten al segle X. Al segle XII s'hi va fundar un priorat benedictí de petites dimensions (hi havia dotze monjos) però de gran influència a la comarca, que a partir del segle XVI va ser regit per religiosos provinents de diversos monestirs. La desamortització del 1835 va suposar la fi de la vida al Sant Sepulcre. Tot i conservar elements medievals, l'estructura actual és una barreja de les nombroses reformes que s'hi han fet al llarg de la història. El temple es va poder conservar en força bones condicions fins a l'actualitat, però la resta es va anar deteriorant progressivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca