cultura

La restauració d'«El gran dia de Girona» costarà 200.000 euros

Ho pagarà Caixa Girona

Tal com va avançar fa unes setmanes El Punt , el monumental quadre que es guarda des de fa dècades en els magatzems del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) serà restaurat i cedit en dipòsit per ser exposat en públic de manera permanent en una paret lateral de l'antiga capella de l'hospital de Santa Caterina, futura sala d'actes de la seu del govern a Girona. El conveni per portar a terme la restauració el van signar ahir a la Fontana d'Or el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Ramon Tresserras, el president de la Caixa Girona, Arcadi Calzada, i la directora del MNAC, Maite Ocaña. Segons l'acord, la pintura serà traslladada al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a Valldoreix, on es farà un laboriós procés de restauració de la peça que completarà una primera intervenció feta l'any 1998. Un cop fels treballs, el Museu d'Art de Girona es responsabilitzarà de la seva conservació, que inclou unes condicions molt especials: el llenç s'ha de mantenir a una temperatura entre 18 i 24 graus i una humitat relativa entre el 40 i el 65 per cent.

Fi de trajecte

L'oli, que fa més de cinc metres d'alt per gairebé dotze d'amplada, representa un episodi de la Guerra del Francès a Girona, i Ramon Martí Alsina el va començar a pintar abans del 1865 a la sala gran del casino de Sans. Malgrat que el seu autor no la va donar mai per acabada, aquesta peça està considerada una obra cabdal de la pintura catalana del vuit-cents, per bé que la sort no l'ha acompanyada a l'hora d'aconseguir visibilitat pública.

Adquirit pel col·leccionista d'art Joan Font i Sangrà, El gran dia de Girona va ser donat a l'Ajuntament de Barcelona l'any 1929 i va quedar exposat al gran saló del Palau de Belles Arts, on va estar durant una dècada.

Finalitzada la Guerra Civil espanyola –durant la qual el quadre va ser víctima dels efectes d'un bombardeig, segons va dir ahir Maite Ocaña– les successives recol·locacions de les peces van fer que l'oli quedés enrotllat i en un magatzem, on ha estat durant les últimes dècades.

Difícil d'encabir

Durant l'acte d'ahir es va destacar la predisposició de totes les parts per aconseguir que l'obra s'instal·li finalment a Girona, i les dificultats, ateses les dimensions espectaculars de la peça, que hi ha hagut per trobar-li un emplaçament, un fet que ha allargat el procés durant dos anys.

Si no hi ha més contratemps, les previsions són que El gran dia de Girona pugui lluir a les parets de la nova seu de la Generalitat pels volts de les Fires del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA