cultura

història

Dolors Godoy publica un llibre sobre el seu germà, mort a la batalla de l'Ebre

Carles Godoy, membre del terç de Montserrat, va morir als vint anys i va deixar cartes, diaris de guerra i fotos que l'autora ha recollit en el llibre

Maria Dolors Godoy i Rotllens, nascuda a Figueres fa 83 anys i resident a Cassà de la Selva, on va ser la primera alcaldessa de la Transició, ha publicat el llibre Roselles vermelles (Un testimoni de la batalla de l'Ebre), que es presentarà avui a l'auditori de la Sala Galà de Cassà (19.30 h), en un acte en què també participaran l'alcalde, Enric Bagué, i l'editor de l'obra, Jordi Albertí, d'Edicions Celobert.

Dolors Godoy reconstrueix en aquest llibre l'experiència del seu germà Carles com a membre del Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, una unitat creada el gener del 1937 dins l'exèrcit franquista, formada per catalans fugitius de la zona republicana, sobretot per les seves creences religioses. Carles Godoy va morir amb només vint anys a la batalla de l'Ebre, concretament a Vilalba dels Arcs (Terra Alta), a prop de Gandesa.

El jove soldat va deixar moltes cartes, diaris de guerra i fotografies, recuperats i lliurats a la família pels seus amics i per mossèn Dausà, líder espiritual del terç, i a partir de tot aquest material la seva germana Dolors ha construït Roselles vermelles, on es reprodueixen fidelment alguns dels documents originals.

En un moment en què el terç i els republicans estaven separats només per 500 metres, en una cruenta acció bèl·lica va haver-hi 58 morts i 170 ferits, tots del terç. El fet que un soldat republicà tingués un germà a l'altre bàndol va afavorir que s'acordés una treva d'una nit perquè els requetès poguessin enterrar els seus morts en un cementiri provisional.

Un camp ple de sang

“Per Setmana Santa vam anar a fer un recorregut pels espais de la batalla de l'Ebre”, explica Dolors Godoy. “Em vaig imaginar aquell camp ple de sang, dels soldats del terç i dels republicans, com un camp de roselles vermelles. Animada per la meva filla, va ser allà on em vaig decidir a escriure el llibre, perquè crec que tot allò s'havia de fer públic, que a la guerra també va haver-hi molts catòlics practicants que, com la meva família, van ser perseguits i represaliats. Però tot això ho explico sense rancúnia, com ens ho van transmetre els nostres pares.” La presentació oficial del llibre tindrà lloc el 18 de gener vinent a Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.