Malkovich: «Tothom és capaç d'exercir violència i molta gent, d'assassinar»

L'actor inaugura demà el Festival de Peralada amb «The infernal comedy», la història d'un assassí en sèrie

L'austríac Johann Jack Unterweger (16 d'agost del 1951-29 de juny del 1994) va ser un assassí convicte, que l'any 1974 va ser condemnat a cadena perpètua per un salvatge assassinat que va cometre sobre una noia alemanya de 18 anys a qui va acabar estrangulant. A la presó, Unterweger va escriure contes, obres de teatre i poemes i també la seva autobiografia, la qual cosa va fer que tingués el suport de la intel·lectualitat d'esquerres austríaca i, segons explica Malkovich, el partit socialista «el va voler posar com a exemple de les bondats del sistema de reinserció». Unterweger va tenir fins i tot el suport de la Premi Nobel Elfriede Jelinek, la qual, com tants d'altres, va fer peticions de perdó. Després de 15 anys de presó, el 1990, i essent un personatge elogiat i admirat, acceptat com a igual en l'alta societat vienesa, Unterweger va ser alliberat. Posteriorment va esdevenir sospitós d'assassinar un creixent nombre de prostitutes a Viena, Graz, Praga i Los Angeles, on va viatjar per escriure sobre la prostitució. Sospitosament, tres de les prostitutes amb què s'havia entrevistat van aparèixer assassinades, i els indicis i les proves apuntaven directament Unterweger. L'assassí va ser arrestat a Miami i extradit a Àustria, on va ser acusat i condemnat per onze casos d'homicidi, i es va suïcidar penjant-se a la seva cel·la.

Personatge atractiu

El personatge d'Unterweger dóna joc per a una peça teatral o musical, ja que exercia una fascinació més que notable en els seus contemporanis i, especialment, sobre les dones. Aquesta fascinació és primer pel fet, i segons Malkovich, que fos «encimbellat pel partit socialista d'Àustria com a exemple de reinserció, com a constatació que hi ha una possibilitat de rehabilitació i que tothom té dret a una altra oportunitat»; i segon, perquè «era un home culte i molt atractiu per a les dones, ja que els agradava molt i volien ajudar-lo», com si estigués desvalgut. Hi ha un tercer element, diu Malkovich, que és el fet que «tothom és capaç d'exercir violència i molta gent és capaç d'assassinar», per acabar asseverant que la societat «sempre s'interessa» per històries com aquesta. Per Malkovich, una part de l'interès del personatge és que «ens recorda tot allò de dolent que pot sortir de l'interior d'una persona».

La peça comença amb el mateix Unterweger llegint la seva última obra, escrita després de la seva mort, The infernal comedy, i entre monòleg i monòleg es van succeint les escenes interpretades per l'actor i una o les dues cantants, les sopranos Bernarda Bobro i Aleksandra Zamojska. Cadascuna de les peces o àries que s'interpreten representen expressions emocionals, com ara alegria, odi, amor, dolor, desig i admiració, que és el símbol de les diverses relacions d'Unterweger amb les dones. Aquest cop, remarca el personatge a escena, serà l'únic que escriurà paraules sinceres que no havien estat presents en la seva obra en vida, ja que el més petit rastre d'honestedat aleshores l'hauria enviat a la presó per sempre. Malkovich va explicar que l'escenografia hi és mínima: una taula, un got d'aigua i alguns exemplars de l'edició de la novel·la. El maig del 2007 es va fer l'estrena mundial de The infernal comedy a Los Angeles: posteriorment s'ha pogut veure a Viena i, després de Peralada, hi haurà funcions a París, Londres, Hamburg i Baden-Baden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes