cultura

Kiko Tur

músic

“El públic català agraeix el nostre missatge de combat”

Eliminem els filtres
i els vels que ens impedeixen obrir els ulls i arribar així a l'essència de les coses

Divendres que ve els valencians Aspencat faran doblet a Barcelona i Manresa per presentar en directe Essència. El nou treball dels de Xaló, del qual es van produir deu mil descàrregues la primera setmana, suposa la maduresa musical d'una de les bandes emergents del panorama de la música en català després de tres treballs anteriors autoeditats i autoproduïts i més de vuitanta concerts arreu de l'àmbit lingüístic.

En aquest treball han endurit una mica més el seu característic missatge crític. Per què?
Perquè la realitat cada vegada és més crua i entenem que és el que està demanant la societat. La gent ja no està callada, no té por de dir el que pensa i de fer caure els que estan dalt del pedestal i que fins fa no res semblaven intocables. Per això, el disc és ple de cançons de lluita i amor sense eufemismes, ni subterfugis. Cridem a les coses pel seu nom per eliminar els filtres i els vels que ens impedeixen obrir els ulls i arribar així a l'essència de les coses.
El treball instrumental també suposa una evolució respecte a l'anterior, Naixen primaveres.
Essència pretén ser l'evolució natural del reggae fusió característic de la banda fins a arribar al reggae modern que s'està fent a Europa. Sense dubtes, és el disc més internacional que hem fet i que ens allunya de la resta de bandes d'ací alhora que ens obre fronteres. Per això, al ventall d'estils cultivats en els anteriors treballs incorporem ara el dub-step amb major presència de greus, sintetitzadors i altres sons electrònics. Això no obstant, el llaüt continua ben present i la personalitat mediterrània continua impregnant-ho tot.
Catalunya és el millor escenari per als grups valencians?
El circuit valencià s'ha fet molt gran i cada vegada hi ha més festivals, però la gira passada vam actuar més a Catalunya que al País Valencià. Per què? Perquè l'administració catalana ha fomentat els grups políticament correctes i el públic català agraeix molt l'existència de bandes amb missatge crític, de lluita, de combat i de no-conformisme.
I no passaria igual al País Valencià amb un govern diferent?
Tant de bo hi haguera un canvi polític, tot i que això suposara reduir el nostre nivell de crítica. Les coses estan mal, però cal donar un missatge positiu i continuar en el combat perquè si lluitem podem perdre, però si no lluitem estem perduts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.