Mor Luis Moret, nom destacat de la pintura tarragonina dels anys setanta

Va desenvolupar la seva carrera entre Mèxic, on se'l va valorar, i Tarragona

Nascut a Madrid l'any 1929, Luis Moret va residir a Mèxic, on es va fer un nom com a pintor. Hi va exposar en diverses galeries i també ho va fer a Nova York, on l'Adventure Gallery «li va fer una bona promoció i li va vendre molta obra», segons ressenyava la crítica d'art Assumpta Rosés en un article de l'any 2001. El 1968 es va instal·lar a l'Aleixar, d'on era originària la seva dona, Montse Masdefiol, i després a Tarragona i Valls. A Tarragona es va integrar en el grup dels artistes més implicats en l'art modern i va participar en la creació del Grup 7 de Tarragona amb Gonzalo Lindín, Ramon Ferran, Pascual Fort, Mariano Rubio, Alfonso Parra i Jordi Secall. «El grup va servir per promoure exposicions però també per establir un debat i afirmar els artistes en una posició, no sé si dir combativa o resistent, davant el desconeixement de l'art contemporani», segons Rosés. També va signar un contracte amb la prestigiosa galeria Adrià de Barcelona, on va exposar individualment i en diferents col·lectives durant la dècada dels setanta. En línies generals, la pintura de Moret s'inscriu en els principis de l'expressionisme abstracte americà, una pintura de gran format realitzada de manera directa i espontània, tot i que ell va reivindicar sempre el caràcter racional del seu treball.

De manera paral·lela al seu ofici, Moret es va implicar en la lluita social i política d'aquells anys. Va militar en el PSUC i va participar en les iniciatives culturals, sindicals i polítiques en l'àmbit de la propaganda i l'organització de campanyes polítiques. A Tarragona es va ocupar també de difondre i organitzar l'Associació Sindical d'Artistes Plàstics.

L'any 1986, decebut per la situació de l'art a Catalunya, va decidir tornar a Mèxic, on va participar en diverses exposicions. L'any 1994 va tornar a Catalunya i es va establir a la Riera de Gaià. D'aquella etapa destaquen les exposicions a Reus, Saragossa i Valls. L'última oportunitat de contemplar l'obra de Moret va ser l'any 2007 a l'Antic Ajuntament de Tarragona amb l'exposició Hexàgon, una sèrie de pintures geomètriques sobre paper i fusta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.