Pradell personifica la literatura en Xavier Amorós

Un centre de lectura porta el seu nom

Ahir al vespre es va inaugurar de manera simbòlica el Centre de Lectura Xavier Amorós de Pradell de la Teixeta. Tot i que el centre de lectura ja fa més d'un any que funciona, va ser ahir quan, amb la presència del mateix Xavier Amorós, es va oficialitzar el nom de la instal·lació.

Tal com va explicar l'alcaldessa, Marta Amorós, el centre fa més d'un any que s'utilitza amb diversos usos. «Aquí hi ha assajat el grup de caramelles, el jove grup de bastoners...». Tot i això, es volia personificar la literatura en la figura de Xavier Amorós. Per l'alcaldessa, aquest centre és una mostra que, tot i ser un poble de 202 habitants, està viu i té moviment.

En aquest sentit, Marta Amorós va agrair al Departament de Cultura de la Generalitat, representat ahir pel director territorial, Adam Manyé, l'aposta del govern per un «projecte suïcida». La resposta de Manyé va ser que es tracta d'un centre polivalent i, per tant, amb moltes possibilitats d'explotació per al poble: «Als centres com aquest, al departament els anomenem CAP, perquè són una necessitat primària.»

Xavier Amorós, per la seva banda, a més de mostrar-se honrat de veure un centre amb el seu nom a Pradell, va explicar que és gràcies al seu pare i el seu avi que s'estima el poble: «Ells em van ensenyar a estimar-lo; quan enyores el teu poble és quan l'estimes més, i el meu avi l'enyorava molt, tant des de Madrid com des de Reus.» Amorós va fer un repàs històric de la vida del seu avi i de Pradell que, en algun moment, va emocionar els assistents a l'acte. També va ser present a l'acte un representant del Centre Quim Soler, un centre que vincula literatura i vi, i que porta el nom de Joaquim Soler, conegut de Xavier Amorós. Aprofitant l'acte, el centre Quim Soler va oferir a Xavier Amorós ser-ne soci d'honor. I tancant la participació en l'acte també hi havia el poeta flixenc Albert Guiu, que, tot i admetre que no coneixia gaire l'obra d'Amorós, va fer una ressenya literària del seu vessant poètic. L'acte va concloure amb un torn d'aportacions dels veïns del poble contemporanis d'Amorós, que van recordar algunes de les anècdotes que l'escriptor havia explicat durant l'acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.