John Cage, referent de l'avantguarda

El Macba fa la primera retrospectiva a l'Estat sobre el compositor, molt influent en l'art del segle XX

John Cage singularitza l'essència de l'art aleatori, lliure, que sorgeix sense barreres ni racionalismes. Va ser un creador plenament experimental i trencador en el panorama musical de postguerra, i així li van reconèixer una bona colla d'artistes que el van seguir. L'exposició del Macba, L'anarquia del silenci. John Cage i l'art experimental, s'inaugurarà el 22 d'octubre amb més de 200 peces (partitures, pintures, obres sonores, escultures, pel·lícules i instal·lacions). El repàs de la seva trajectòria conduirà el visitant per l'art de l'atzar que va preconitzar Cage, ritmes revolucionaris, música atonal, la seva coneguda teoria del silenci que va tenir com a punt àlgid la composició 4'33'' (1952) o el desenvolupament del «piano preparat», un instrument amb el qual va explorar noves dimensions sonores. L'exposició del Macba presentarà algunes partitures originals de Cage, inèdites fins ara a l'Estat. Però també destacarà com va influir Cage en altres artistes com ara Marcel Duchamp –amb qui va compartir estades a Cadaqués, localitat d'escapada per a nombrosos artistes de l'època–, Robert Rauschenberg –es podrà veure la peça Automobile Tire Print (1953), única col·laboració explícita entre tots dos–, Ellsworth Kelly, Andy Warhol i Robert Morris. La mostra es completarà amb múltiples concerts, performances i tallers els mesos d'octubre i novembre.

Ray Johnson

El Macba mostrarà també al novembre una retrospectiva –vinculada a Cage– dedicada a Ray Johnson (Detroit, 1927-Nova York, 1995), artista que va experimentar amb l'art postal. Per altra banda, el museu començarà la nova temporada el 22 de setembre amb l'exposició Modernologies, en què diversos artistes contemporanis revisiten des d'una perspectiva crítica el concepte de modernitat en la pràctica artística actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona