cultura

Silla mostra un pitxer d'un mossen republicà del segle XIX

Es tracta d'un pitxer amb molta història que cap veí de Silla s'hauria de perdre segons el director del Museu local

El passat dijous, dins del programa cultural que s'hi desenvolupa periòdicament, va tindre lloc la presentació d'una nova peça museogràfica que s'incorporarà pròximament a l'exposició del Museu d'Història i Arqueologia de Silla. Com no podia ser d'altra manera, l'acte va estar a càrrec del director del museu i cronista oficial, Josep Antich.

Aquest va explicar, que es tracta d'un pitxer que formava part d'un rentamans o “safero” utilitzat pel capellà. Va ser fabricat a Manises i mostra una decoració policroma en blau i manganès sobre fons blanc d'esmalt d'estany, una sèrie molt selecta amb inscripcions i dibuixos de pinzellada fina que podem datar entre 1880 i 1900.

Conta Antich, que fou un obsequi de l'ajuntament en el comiat de Salvador Bondia Fita, el darrer clergue depenent de l'Orde de Montesa, doncs a partir de 1836, els rector de Silla ja eren proveïts per la diòcesi. Nascut el 1808, fou nomenat rector de Sueca, d'on fou traslladat a la parròquia l'any 1854, gaudint ací d'una llarga permanència exercint durant trenta dos anys de rector titular, pràcticament fins la seua mort en 1887, dos anys després de retirar-se al seu poble natal: Alfara del Patriarca.

Va ser l'autor de la represa d'obres en la nova capella de la Comunió, aturades durant molts anys, doncs l'Ajuntament (el pagador de les despeses) havia de destinar els escassos recursos econòmics a l'atenció de pobres i malalts.

De carisma popular, s'havia guanyat l'admiració del poble amb la seua actitud decidida i valenta durant les epidèmies de còlera morbo, visitant diàriament els malalts i administrant l'Extremunció als moribunds. De la mateixa manera ho va fer el metge titular José Miñana Martínez, per la qual cosa, l'ajuntament de Silla proposa una recompensa per aquests servidors públics vocacionals que constantment posaven en perill la seua salut.

Iniciats els tràmits des de govern civil, l'expedient arriba al Ministeri de la Governació en Madrid, el qual resol favorablement i fa possible que la reina Isabel II els atorgue la Creu de Cavallers d'Isabel la Catòlica, atesos els suficients mèrits cívics que havien mostrat de tots dos.

“Don Salvador” també es trobarà implicat en esdeveniments tan peculiars per a un clergue com adherir-se al moviment republicà de l'any 1868, formant part de la Junta Revolucionària de Silla que va destituir la corporació monàrquica presidida per José Planells. Ell va assumir tot el protagonisme en la inauguració de la Capella de la Comunió, una obra preciosista finalitzada setanta anys després d'iniciades les obres. I també, al greu incendi de les barraques del Toll (1883), gestionant un festival benèfic en la plaça de bous de València, on es recolliren 1.500 pessetes per als damnificats.

Antich explica que el pitxer ha estat molts anys guardat al despatx de l'alcalde, i sembla que el va donar el rector Fernando Ciscar, l'any 1993, quan derrocaren la casa abadia. Mostra un gran valor material per sí mateix, però encara té més valor històric, perquè està relacionat amb un personatge amb molta història, un home excepcional que va trencar la línea dels seus antecessors.

A partir d'ara, aquesta peça podrà veure's en la segona planta de la Torre Musulmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia