cultura

juvenil

lluís llort

Gènere fantàstic variat i ben treballat

El tàndem Salvador Macip (Blanes, 1970) i Sebastià Roig (Figueres, 1965) ja ha publicat Mugrons de titani (premi La Vall d'Albaida) i Ullals (premi Joaquim Ruyra). Amb El secret de la banya embruixada tornen a la literatura juvenil amb una història ambientada a Palamós que comença quan un robatori frustrat a la casa de Dalí a Portlligat, en què els lladres trenquen la banya del rinoceront que hi ha penjat en una paret, allibera una sèrie de dimonis d'una altra dimensió, anomenats tikoloshes, que són com grans insectes que s'alimenten d'electricitat, en grup poden construir, per exemple, un elefant agressiu, i es comporten una mica com els entranyables gremlins.

Qui lluitarà contra ells són la Sil (una adolescent una mica gòtica que pot veure fantasmes), el seu amic Pep, el germà gran d'aquest (Marc) i una parella encantadora: els fantasmes del buldog Charlie J. Fatburger i de Bob, Robert Ruark, un caçador i explorador nord-americà, amb salacot, que va existir i que està enterrat a Palamós.

Una trama molt original, fantàstica de concepció (màgia, fantasmes, dimonis, mons paral·lels..., solucions rituals a base de rom cremat) però ben trenada en els detalls, perquè la fantasia té codis i no s'hi val tot. Amb un ritme alt que crea addicció lectora i un grup protagonista que mereix més aventures. En alguns moments puntuals potser el registre dels diàlegs és poc versemblant segons la llengua actual dels adolescents, però no afecta gaire i els autors encara fan entrar a la trama quatre pinzellades de la realitat de Palamós, com ara el turisme massiu i els nyaps urbanístics. I un final de pirotècnia, de gran combat com pertoca a una novel·la d'acció. Molt recomanable.

El secret de la banya embruixada
Salvador Macip i Sebastià Roig
Editorial: Animallibres Barcelona, 2015 Pàgines: 206 Preu: 9,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.