El sector cultural creu que no hi ha un horitzó clar i troba a faltar una model definit per part dels polítics

Part del problema és que la cultura només es consumeix, però no es produeix

El món cultural de Tarragona coincideix en la falta d'un model clar i l'aposta poc decidida per tirar endavant una política amb objectius clars i a llarg termini. «Pel que fa a cultura contemporània, Tarragona està molt mancada. La tradicional està força consolidada, però la contemporània continua sent la gran assignatura pendent», va reclamar Unai Reglero, director de Caldo de Cultivo i responsable del desaparegut espai d'art Kunstainer. Tampoc no va amagar un cert «conformisme» per part del sector cultural tarragoní, encara que, en general, considera que «la inversió pública és poca, comparant-ho amb els col·lectius tan potents que hi ha.» En aquest aspecte, va destacar el «gran potencial humà, i que caldria potenciar més».

Oriol Grau, en representació de la Sala Trono, denuncia la política «d'aparador i d'immediatesa» que regeix la cultura a Tarragona. Per això, tenint en compte que la ciutat aspira a ser capital europea de la cultura, «és una paradoxa, perquè enguany el pressupost en cultura s'ha reduït». Grau també va destacar la bona salut de la cultura tradicional: «Aquesta ja funciona tota sola, però cal una empenta a les avantguardes perquè els creadors estan marxant a fora.»

No és problema de diners

Per a Sergi Xirinacs, del teatre El Magatzem, el problema no és per un pressupost més alt o més baix, sinó per la falta d'un projecte cultural definit, «i així no es va enlloc». Xirinacs va assegurar que «la gent encara se'n va a Barcelona si vol fer coses en cultura, perquè en aquest mapa Tarragona no hi està present.» En aquest sentit, també creu que el problema no és només de l'Ajuntament, sinó també de la Generalitat, «perquè la cultura també depèn del país».

Xavier Fort, de l'orquestra Camerata XXI, «la gent de Tarragona és molt activa culturalment, però la ciutat és apàtica». No entén com, de vegades, «es dóna suport a bombolles puntuals» i per què no es dóna prou suport a la cultura del territori: «Som més consumistes que no pas productors.» Quant als polítics, no hi confia: «Mai he vist que ningú presenti un projecte cultural amb voluntat.»


ELS PROTAGONISTES

UNAI REGLERO
espai kunstainer
«El gran valor de la cultura tarragonina són els seus col·lectius artístics» «La cultura contemporà-nia és la gran oblidada»
ORIOL GRAU
sala trono
«Es redueix el pressupost en cultura i es vol ser capital europea. És la gran paradoxa» «Els polítics han d'ajudar a la cohesió»
SERGI XIRINACS
teATRE EL MAGATZEM
«Tarragona no existeix en el mapa cultural» «No és per diners, sinó per la falta d'una política amb objectius clars»
XAVIER FORT
ORQ. CAMERATA XXI
«A Tarragona no hi ha un model cultural definit» «Són més consumidors de cultura que no pas productors»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona