L'associació Enric Bayerri es dissol i llega tot el seu patrimoni documental a l'Arxiu de Tortosa

L'associació Enric Bayerri, amb seu al carrer Montcada de Tortosa i dedicada a la difusió i al coneixement del prolífic historiador Enric Bayerri i Bertomeu (1882-1952), s'ha dissolt i ha decidit llegar el seu ampli fons documental a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre a Tortosa. Així ho ha pogut saber aquest diari. La manca de relleu generacional per tirar endavant l'entitat presidida per l'advocat tortosí i fundador de la Uned, José Celma Prieto, així com el progressiu deteriorament de la seu social situada al nucli antic de la capital del Baix Ebre són les principals causes de la dissolució de l'associació, que ha optat per salvaguardar tots els documents que durant tots els seus anys d'estudi va anar recopilant l'insigne historiador tortosí. Així entre el llegat cedit a l'arxiu hi ha nombrosos llibres i almenys 300 lligalls manuscrits, alguns dels quals es creu que seran inèdits. Una documentació que ja ha estat dipositada a l'arxiu i tan extensa que només es podrà estudiar si es crea una beca d'estudi per aprofundir en la vida i l'obra d'aquest historiador tortosí, tal com s'ha fet a l'Arxiu de la Ribera d'Ebre amb el fons Bladé.

Enric Bayerri i Bertomeu té una extensa obra publicada entre la qual destaquen títols com Els còdexs medievals de la catedral de Tortosa, El refraner català de la comarca de Tortosa, editat el 1936 i reeditat el 1979 en quatre volums, Història de Tortosa i la seua comarca, La geografía histórico-toponímica de la España ibero-romana o Colón tal cual fué. Precisament, Bayerri va defensar aferrissadament la hipòtesi que Cristòfol Colom era de Tortosa, basant-se en el fet que a l'època dels Reis Catòlics a Tortosa hi havia una illa enmig del riu que s'anomenava l'illa de Gènova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant