El Liberpress premia el compromís de Mark Abley amb les llengües en perill

En les categories temàtiques han estat distingits Sharpe, Aute, Labordeta, Montaldo i el Barça

Un dia, a l'illa de Man, al mar d'Irlanda, de sobte va sentir dos nens que encara parlaven en manx, una llengua que ja creia irremissiblement perduda. Va ser una de les descobertes que més l'han emocionat de la seva vida. Ho explica Mark Abley (1955) a Aquí se habla. Un recorrido por las lenguas amenazadas (RBA), la traducció castellana del seu llibre més venut, en el qual alerta que unes tres mil llengües estan en perill d'extinció a tot el món i que una pèrdua de tal magnitud s'ha de considera una autèntica catàstrofe per a la riquesa cultural de l'espècie humana. Periodista, poeta i sobretot viatger a la recerca dels parlars més peregrins abans no s'apaguin per sempre, Abley, descendent de gal·lesos (una altra cultura amenaçada) nascut a Anglaterra però establert des de la infància al Canadà, rebrà el pròxim dia 22 a l'Auditori de Girona (20.30 h) el Premi Liberpress de l'associació gironina de premsa pel «coratge en la denúncia» del perill de desaparició que corren la meitat de les llengües del món i per l'esforç que ha dedicat a conservar-ne la memòria, segons va explicar ahir en l'anunci del nom del guanyador de l'onzena edició Carles McCragh, president de Liberpress. En les altres set categories en què es desglossen els premis, coorganitzats amb la Diputació de Girona, han estat distingits l'escriptor anglès Tom Sharpe, pel seu «humor corrosiu i inflexible amb el poder i la ximpleria» (Literatura); el músic Luis Eduardo Aute, per «la solidaritat i el compromís amb la llibertat» dels temes que compon, començant pel ja clàssic Al alba (Cançó); el cineasta Giuliano Montaldo, per «una carrera dedicada a denunciar els excessos del poder, els totalitarismes i la pena de mort», com al film de 1970 Sacco e Vanzetti (Cinema), i l'escriptor i polític aragonès José Antonio Labordeta, per la seva «coherència en la recerca de la justícia i la llibertat» (Camins). L'associació Gat Perich, creada en record del dibuixant Jaume Perich i que honora cada any la mirada crítica a l'actualitat dels ninotaires, rebrà el premi Associació de Liberpress per «la important tasca social dels professionals de l'humor», i el FC Barcelona recollirà el Catalunya pel fet de ser «l'únic club del món» que col·labora amb una institució humanitària com Unicef. Finalment, el premi Memorial, de títol pòstum, serà per al cantautor portuguès José Afonso.

Un cartell per la llibertat de premsa

Exceptuant José Afonso, la veu de Grándola, vila morena i la revolució portuguesa, el premi del qual recollirà la seva filla, les altres personalitats distingides aquest any amb els Liberpress han confirmat que assistiran el dia 22 a la festa de lliurament a l'Auditori, que Carles McCragh ja ha anunciat que estarà amarada d'«humor i de música». Amb un cartell dissenyat en aquesta ocasió per Dani Torrent, que afirma haver-se inspirat en l'estètica del grafisme dels anys trenta per fer un al·legat de la llibertat de premsa, la celebració tindrà un parell de preàmbuls amb la vinguda, avui mateix, a Girona, de Tom Sharpe per presentar la seva última novel·la, Els Grope, a La Llibreteria (19.30 h), i dimecres dia 21, amb la presentació del llibre de Labordeta Memorias de un beduino en el Congreso de los Diputados, a La 22 (20 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.