crítica de teatre / «el quadern gris»

De la llum, en viu molta gent

Dissabte. Tarda radiant, meravellosa. El sol reposa en el silenci més plàcid i mostra petits llaços blancs sobre un cel blau i fresc. La gent envolta el magnífic teatre de Salt com si volgués assaltar-lo en un ferotge intent d'apropiació. Josep Pla remuga a dins, inconscient al rebombori, buscant adjectius plausibles entre glopades de fum, just per passar l'estona.

Palafrugell. Mas Pla. Un terra fet de llosa dibuixa l'espai escènic, un espai petit, d'atmosfera íntima, que respira calma. De color blanc una tauleta, tres cadires i un tamboret de ferro; al fons una persiana fosca i alta, feta de llistons de fusta; darrere, una pantalla que projecta estampes en blanc i negre, de memòria grisa, d'època traspassada.

8 de març de 1918. - Ja saps que avui fas vint-i-un anys? Comença l'edat adulta, és l'inici d'escriptura del quadern, com un intent desvagat d'anotar-ho tot, guixar papers, la dèria de posar-ho tot per escrit tot, qualsevol objecte: gent, clima, la mar, el menjar, família, llibres, amics, les senyoretes, bordells... Una primera part de mena biogràfica on veiem discórrer la vida petita a Palafrugell: records d'infància, lectures que marquen fortament la personalitat i, especialment, un paisatge; però també dies a ciutat, el moviment i l'existència al carrer, el passejar amb deliri incontrolat. En escena tres actors: Ivan Benet com a jove Pla, Montserrat Carulla, desdoblant-se contínuament en un desgavell de tipus, i Joan Anguera recreant el vell escriptor en una estampa perfecta. De l'un a l'altre la conversa es desplega amb un garolar ben llaçat i gens natural que va resseguint l'esquema traçat per l'adaptació de Carles Guillén i Joan Ollé. La imatge d'aquest Josep Pla no m'acaba de convèncer, és un apunt biogràfic més aviat oblic, sentimental i una mica manejat, en el sentit de construir un Pla excessivament entranyable, nostàlgic, endolcit per una mà una mica massa devota. Naturalment Pla era així, però no només així. En la part segona, i després d'una absurda pausa de quinze minuts, on tres cadires són reemplaçades per un llitet i un escriptoriet, ens plantem a Barcelona, en una pensió: és any d'epidèmia, la grip s'endú la gent inexorablement, però l'aire és suavíssim i Pla vaga per les Rambles, freqüenta la tertúlia del Gambrinus i de l'Ateneu, coneix Alexandre Plana, Pujols, Sagarra..., és un vaivé riquíssim, moment d'estripar papers i d'insinuar i perfilar una forma literària excepcional. El genial Quim Borralleras l'emmena a polir l'estil, a escriure gasetilles, a fer-se periodista de La Publicitat, a marxar de corresponsal a París. 15 de novembre de 1919.- El viatge a París es produirà demà passat.

Ivan Benet esdevé un jove Pla excel·lent, càndid i dubitatiu, plausible; Joan Anguera és un Pla mimetitzat, natural, amb ironia i humor, escèptic, eròtic, amb un bec de sorna deliciosa i el casquet perfectament adaptat al cap. Suggereixo que Montserrat Carulla representa una mena d'ésser antiplanià perfecte, no puc imaginar-me res més allunyat del seu esperit, per mi, és un fet incomprensible. En suma, teatre notable, íntim, vorer, de paraula exemplar, amb moments de suprema felicitat i d'altres amb colors de confitura. Epíleg: picament de mans final, amb certa salut. Perfectament.

Autor: Josep Pla. Adaptació: Carles Guillén i Joan Ollé. Direcció: Joan Ollé. Interpretació: Joan Anguera, Ivan Benet i Montserrat Carulla. Lloc i dia: Teatre de Salt, 24 d'octubre del 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet
LLIBRES
LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

Veu arrossegada del carrer

Barcelona