Economia

La Fatarella crea un pla per rendibilitzar els boscos

El projecte busca diversificar l'economia rural amb la producció de biomassa, de tòfona negra, de plantes i la recuperació de l'apicultura

El pla planifica les actuacions a 10 anys vista

Com aprofitar el patrimoni natural per desenvolupar l'economia local s'ho pregunten molts municipis. I La Fatarella (Terra Alta) acaba de presentar un pla pioner a la demarcació per treure profit dels recursos existents als espais forestals, que representen el 60% de superfície del terme municipal.

El pla, ja aprovat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF), ha estat promogut per l'Associació de Propietaris Forestals (APFF) i busca diversificar l'economia rural a través de diferents eixos: la producció de biomassa, de safrà o de plantes aromàtiques i medicinals, la comercialització de productes fusters, la recuperació de l'apicultura, o la producció de tòfona negra, un dels punts forts del pla.

Precisament, el projecte certifica que aquest fong tant apreciat al món culinari -i que dóna altes rendibilitats econòmiques- es podria desenvolupar en prop de 800 hectàrees, més del 30% de la superfície del terme. Tal com explica el president de l'Associació de Propietaris Forestals de la Fatarella, Andreu Rius, els anàlisis fets han qualificat “d'aptes” per la producció micològica bona part de les terres de l'altiplà de la serra d'Ascó.

Paral·lelament, el pla, redactat per tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) amb un cost de 13.160 euros, també preveu un centre de recepció d'abelles silvestres per pol·linitzar els boscos de la Fatarella, ubicat en una finca arrendada per l'associació. Aquest projecte està lligat a la recuperació de plantes medicinals i de les construccions de pedra en sec però està pendent de rebre finançament de les administracions catalanes. També s'està treballant en la neteja dels boscos i en promoure calderes de biomassa per escalfar el municipi.

Planificació

El document planifica actuacions a 10 anys vista però no obliga a executar els treballs, sinó que haurà de ser cada propietari qui s'hi adhereixi. Precisament, la principal avantatge pels propietaris és que reben una planificació, aprovada per la Generalitat i amb vigència per als 10 propers anys. “És un nou model de desenvolupament local, una alternativa a allò que hi ha ara”, defensa Rius.

L'APFF creu que es podrien crear fins a 30 llocs de treball. Creada el 2013, compta amb una setantena de propietaris que reuneixen 1.300 hectàrees, la meitat de la superfície forestal del municipi.

LA FRASE

És un nou model de desenvolupament local, una alternativa a allò que hi ha ara
Andreu Rius
president de l'associació de propietaris forestals de la fatarella

LA XIFRA

60%
de superfície
del terme municipal de La Fatarella són espais forestals.

LA XIFRA

800
hectàrees
abracen la previsió de producció de tòfona negra, el 30% del terme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]