Economia

La presidenta del Consell de Seguretat Nuclear no compareixerà al Parlament per explicar la fuita a la central d'Ascó

ICV denuncia que és una falta de respecte i en demanarà la reprovació al Congrés

Després que la comissió d'Economia i Finances del Parlament aprovés abans de l'estiu, amb els vots del tripartit i de Ciutadans, demanar la compareixença de la presidenta del màxim òrgan estatal de seguretat nuclear, ICV ha descobert ara que en la segona quinzena de juliol passat el president de la comissió, el socialista Jordi Terrados, va rebre una carta del CSN en què es descartava que Martínez donés directament explicacions de la fuita d'Ascó a la cambra catalana. La missiva argumenta que el CSN, en compliment de la llei 15/1980, ja envia un informe anual d'activitats, «i també les notes informatives sobre tots els incidents produïts», a les institucions de la Generalitat, inclòs el Parlament, i que les compareixences queden limitades –el consell cita la mateixa llei per justificar-ho– «a l'àmbit del Congrés i el Senat».

«Doncs, si ella no té cap interès a venir al Parlament, ja li podem recordar que nosaltres tampoc no tenim cap interès perquè vingui a Catalunya una altra instal·lació nuclear», va respondre el diputat Daniel Pi, amb referència al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat. El Parlament, en aquest cas amb els vots d'ERC, ICV i CiU, va refusar la instal·lació de l'MTC a Catalunya.

El parlamentari reusenc considera especialment greu que el CSN no vulgui donar explicacions directes quan hi ha damunt la taula l'MTC i «quan estem aguantant la pèssima gestió de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs per part de l'ANAV [l'Agrupació Nuclear Ascó-Vandellòs, que explota els tres reactors]». Per això va anunciar que el diputat ecosocialista al Congrés Joan Herrera demanarà explicacions a Madrid i proposarà la reprovació de la presidenta del CSN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.