ERC i ICV exigeixen al PSC i CiU que actuïn contra els seus regidors a Ascó

El PSOE i CiU eviten al Congrés que el ministre d'Indústria hagi de comparèixer d'urgència pel cementiri nuclear

El president del PSC a les Terres de l'Ebre, Joan Sabaté, va reiterar ahir l'oposició dels socialistes a la possible instal·lació del cementiri nuclear al territori. Amb tot, Sabaté va defensar que un MTC a l'Estat és «necessari», precisament per centralitzar els residus nuclears de les centrals d'Ascó i de Vandellòs. Per això va avalar la posició del govern català de no manifestar-se obertament contrari al cementiri nuclear. «La Generalitat, per lleialtat, ha de deixar actuar el Ministeri d'Indústria, i si els governs autonòmics comencen a pronunciar-se en contra, i es produeix un efecte dominó, no hi haurà MTC i continuarem tenint magatzems descentralitzats a les centrals catalanes», va advertir.

Segons Sabaté, el millor és defugir «els excessos», i això, tant en el cas del PSC com de CiU, implica deixar llibertat d'actuació als seus regidors d'Ascó, que té previst formalitzar la seva candidatura en els propers dies gràcies, si més no, als vots de l'equip de govern (CiU i PSC). Per això ahir ERC de l'Ebre va demanar als socialistes i als convergents que vagin més enllà i exigeixin «disciplina de vot» als seus regidors. «Si no és així, el PSC i CiU seran responsables que Ascó esdevingui candidat oficial», va manifestar Marta Cid. En el mateix sentit, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va demanar a la direcció nacional de CiU que expedienti els regidors que donin suport a una candidatura d'Ascó. «No es pot mirar cap a una altra banda», va dir.

ERC i ICV-IU, però, s'estan quedant sols. Al matí havien reclamat a Madrid la compareixença del ministre d'Indústria al Congrés. L'objectiu era que Miguel Sebastián expliqués la modificació de la normativa per a centrals nuclears i la convocatòria per emplaçar el cementiri de residus nuclears. Però finalment, la compareixença del ministre va desestimar-se gràcies als vots del PSOE i CiU. El senador flixenc Pere Muñoz va demanar a CiU «la màxima coherència». «Anem a contrarellotge i, per tant, és incomprensible que es puga ajornar una compareixença sobre un tema en el qual el ministeri ha de prendre una decisió de manera imminent», va dir. I és que CiU es va mostrar partidària que el ministre comparegui un cop es coneguin els municipis candidats a l'MTC.

Acte per al cementiri a Flix

D'altra banda, el cinema de la Unió Social de Flix serà avui (a les 8) l'escenari d'una xerrada informativa organitzada per la plataforma Volem Viure a Flix. El col·lectiu veïnal, que es va crear per defensar els llocs de treball a les indústries de Flix i la Ribera d'Ebre, diu que cal tenir més informació sobre l'MTC abans de rebutjar-lo. Així, per a la xerrada ha convidat el director de la càtedra Enresa-Amphos de la UPC, Jordi Bruno, i el professor d'Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), Eduardo Gallego.

ERC del Camp exigeix respecte al Parlament

ò. palau

Diversos càrrecs electes d'ERC al Camp van comparèixer ahir per donar suport a la lluita iniciada a l'Ebre i exigir a l'Ajuntament d'Ascó que no presenti candidatura a l'MTC. El cap regional, Adam Manyé, ho justificava: «És un tema de país, i aquí ja hem pagat un preu nuclear molt alt», i convidava els seus homòlegs al Camp de CDC, UDC i el PSC que s'uneixin al clam «o diguin ben alt que el volen». El senador Pere Muñoz estava satisfet perquè a l'acte de dimecres a Móra «es va poder copsar que la gent no està pel magatzem, i no vol dipositar el futur d'aquestes terres en un cementiri». El flixenc, que ho troba una «situació perversa», lamenta que «l'AMAC ha estat treballant d'esquenes al poble», i denuncia el «pacte tàcit i perfectament estudiat» amb el Ministeri d'Indústria per tirar endavant el projecte. El diputat Sergi de los Rios recordava el mandat del Parlament de principi del 2008, votat per CiU, ERC i ICV, de rebuig de la instal·lació a Catalunya, i recordava al delegat al Camp, Xavier Sabaté, favorable a l'MTC, que «forma part d'un executiu, i el que ha de fer és obeir el Parlament».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva