La campanya de recol·lecció de fruita dolça es retarda uns 15 dies i la producció es reduirà un 6%

Agricultura estima que es colliran unes 34.700 tones de préssecs i nectarines

La producció de fruita dolça a Catalunya serà un 3% superior a la del 2009, segons les dades del Departament d'Agricultura. Un increment, però, que es concentra a Lleida on la producció serà major mentre que a la resta de demarcacions disminueix. Concretament, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre –la Ribera d'Ebre n'és la principal productora– es produiran 21.500 tones de préssec i 13.200 de nectarina, un 6% menys que en la darrera campanya. «La pèrdua de volum de producció és insignificant, respon a plantacions que ja no estan en producció», ha explicat el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol, un grup que produirà entre 7 i 8 milions de quilos de préssec, un 80% dels quals destina a l'exportació. «La floració arriba amb uns quinze dies de retard, per la qual cosa la collita del préssec no començarà fins al juny», ha afegit Piñol. En el cas de la cirera, serà a partir de la setmana que ve quan començarà la recol·lecció de les varietats més primerenques. «Produirem menys quantitat de cirera que altres anys, però tindrà un calibre i una qualitat excepcional», ha assenyalat el coordinador de la fruita dolça de la Unió de Pagesos (UP) a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu. «Ara l'important és que no plogui els pròxims dies», ha dit Aleu, preocupat pel canvi de temps anunciat pels meteoròlegs a partir del cap de setmana.

Tot i que les baixes temperatures han provocat un retard en l'inici de campanya, no han perjudicat la producció. «Hi ha un excés de floració pel fred, però això se soluciona amb l'aclarida», ha dit Piñol. També el fred ha frenat la proliferació de plagues a la fruita dolça. Pel que fa als preus, els productors confien que se superen els 36 cèntims per quilo de la darrera campanya.

Preocupació per l'MTC

Els productors de fruita dolça de la Ribera d'Ebre no estan preocupats només pel volum de producció i pel preu a què es cotitzaran els préssecs i les cireres aquesta campanya, sinó que també els treu la son la possible instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó. «Els que es dediquen més a l'exportació no estan tant preocupats pel cementiri nuclear, però els que comercialitzen la producció al mercat nacional temen l'efecte que pugui tenir sobre la seua imatge», ha manifestat el coordinador de la fruita dolça de la UP a la Ribera d'Ebre, Jaume Miquel Aleu.«Entenc que una nuclear és més perillosa que el magatzem nuclear, però pels productors millor que no el col·loquen a Ascó», ha assenyalat un altre productor de fruita dolça de la comarca. Els productors de préssecs ja van experimentar una davallada de les vendes fa un parell d'anys per la fuita de partícules radioactives de la nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

GIRONA

Tesla, entre la promesa i la pràctica

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
FIGUERES

Uns 800 inscrits a la Fira TreballemGI, que ofereix més de 200 llocs de treball

FIGUERES
economia

La zona euro supera la recessió tècnica

barcelona
economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

barcelona
Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA