Economia

Els ajuntaments se'n van a Madrid a promocionar el seu sòl industrial

Ascó, Tarragona, Reus, Móra la Nova i Ulldecona formen part de l'expedició de quaranta municipis

El mercat inversor a qui pot interessar la disponibilitat de sòl per a la indústria «està radicat a Madrid», diu Pérez, de manera que han agafat la cartera d'estoc de terreny tant de titularitat municipal com privada per oferir-lo a l'epicentre del sector. Els alcaldes saben que «l'impacte no serà immediat, perquè la demanda ara és latent», però volen deixar la llavor «per sembrar» quan «sigui el moment de prendre decisions», detallava Pérez. L'Ajuntament de Tarragona promocionarà les zones de creixement d'alguns dels vuit polígons de la ciutat, com el de Riuclar, i una nova zona al costat dels barris de Ponent. També subratllarà els avantatges que ofereix la ciutat per la seva posició estratègica en la cruïlla de comunicacions que la uneixen per carretera, tren, mar i aire amb la resta de l'Estat, Europa i el món. El consistori tarragoní, representat per la regidora d'Empreses, Lola Herrera, igualment posarà en relleu que compta amb una àrea d'influència de mig milió de persones. Un altre dels arguments que utilitzarà és la proximitat amb la universitat, així com amb destacats centres de recerca i el port, actius que Tarragona confia que facin atractiva la inversió a la ciutat d'empreses relacionades amb sectors emergents, com el de les energies renovables.

Reus es presenta a Madrid com una ciutat amb un sòl diversificat, en què destaca el del futur parc tecnològic Tecnoparc, de 156 hectàrees i que inclou un sector de 40 hectàrees dissenyat amb criteris «d'indústria jardí» amb edificabilitat limitada, i el CIM El Camp, el segon centre logístic de mercaderies de Catalunya, que té 42 hectàrees. Però de les 346 que té ara, preveu arribar a les 600 quan finalitzin els sectors que ara s'urbanitzen. El seu alcalde, el mateix Lluís Miquel Pérez, també en destacarà la xarxa de comunicacions que l'envolta: «Està prop de l'autopista, del port i de l'aeroport.»

L'Ajuntament d'Ascó no enviarà ningú a l'acte de la FMC a Madrid, però sí que es presentarà un audiovisual amb una descripció del municipi i de la seua oferta industrial disponible. Un audiovisual que no farà cap referència a la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. En aquest sentit, Ascó vendrà les dues naus industrials que ha construït el mateix Ajuntament i que ocupen 2.000 metres quadrats cadascuna. En una de les naus hi ha algunes empreses instal·lades, mentre que l'altra s'ha començat a comercialitzar fa molt poc i encara és totalment buida. També es promocionarà el sòl industrial disponible entre la C-12 i la nuclear.

En el cas d'Ulldecona, es promocionarà el polígon industrial Valldepins, motor del desenvolupament local, amb empreses de sectors com l'agroalimentari, del moble, el químic o l'energètic. Segons l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, «l'aposta per la diversificació és la que permet continuar creixent». El govern municipal ha treballat intensament els darrers anys per consolidar el sector industrial amb diversificació de sectors. Valldepins té 370.000 metres quadrats de sòl industrial, just entre Barcelona i València. Des de l'Ajuntament s'ofereix orientació i suport a les empreses i s'està treballant en un projecte per construir un centre de negocis i de recerca agroalimentària.

Pel que fa a l'Ajuntament de Móra la Nova, vol vendre el polígon industrial el Molló, de 36 hectàrees i on es posaran a la venda les primeres parcel·les el pròxim mes de juny. «No és el millor moment per posar a la venda sòl industrial però el polígon del Molló té unes característiques que el fan competitiu», va dir l'alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, en referència a la dotació d'aigua, gas i energia del polígon.

TARRAGONA

Extensió de sòl industrial
905,5 hectàrees, amb empreses de tots els sectors.
Polígons destacats
PA 41, amb 4.700.000 m², amb ús per a la gran indústria.
Polígon Riuclar, amb 2.027.800 m², per a usos industrial i terciari.
Altres: polígon Francolí, Entrevies, PP9, PP13, PP38 i PP8.

REUS

Extensió de sòl industrial
346,2 hectàrees amb la previsió d'arribar a les 600 quan finalitzi la urbanització dels sectors en curs.
Polígons destacats
Tecnoparc, el parc per a empreses de base tecnològica, que inclou un palau de congressos i amb una baixa ocupació de parcel·la.
CIM El Camp, el centre logístic per a les mercaderies.

MÓRA LA NOVA

Extensió de sòl industrial
35 hectàrees.
Polígons destacats
El Molló, proper a l'N-420 i a l'eix de l'Ebre i a 30 km de l'AP-7. Molt ben comunicat amb l'eix ferroviari Reus-Saragossa. A un quilòmetre d'una central de regulació i mesura del gasoducte entre Catalunya i Aragó. A 4 km, la subestació elèctrica de Garcia.

ASCÓ

Extensió de sòl industrial
10,5 hectàrees.
Polígons destacats
L'Ajuntament destaca avantatges, com ara una subvenció del 20% de la inversió a fons perdut amb límit de 180.000 euros i una subvenció de 3.000 euros per la creació de cada lloc de treball estable. Les naus en lloguer costen 630 euros al mes.

ULLDECONA

Extensió de sòl industrial
24,8 hectàrees.
Polígons destacats
Valldepins II i III són els sectors amb parcel·les disponibles. És sòl privat, comunicat amb l'AP-7, l'estació de tren que connecta amb el corredor del Mediterrani, i els aeroports de Reus i València a més d'un centenar de quilòmetres, a més del port d'Alcanar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona