Economia

El polígon Catalunya Sud rebrà la meitat del fons d'industrialització

L'encariment del subministrament d'aigua i gas fins a cinc milions d'euros farà que altres projectes queden al calaix

La comissió d'industrialització de les Terres de l'Ebre (formada pel govern i els agents econòmics) va aprovar ahir els projectes que es finançaran amb el fons d'industrialització de l'Estat, que tindran una dotació de deu milions d'euros. Un pressupost que el delegat del govern a l'Ebre sosté que està «garantit» tot i la retallada pressupostària. El projecte estel·lar serà el subministrament d'aigua i gas al Catalunya Sud, un projecte que s'ha encarit i que costarà dos milions d'euros més del que s'havia previst inicialment. Concretament, dotar el Catalunya Sud de 0,3 metres cúbics per segon d'aigua tindrà un cost de 3,5 milions d'euros, mentre que la dotació del gas al polígon representarà una inversió d'1,5 milions d'euros. «Es farà una autopista de servei de gas i aigua aprofitant la conducció d'Enagás per no trinxar més el territori», va explicar Salvadó.

En el cas de l'aigua, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) construirà dos pous a Font de Quinto i la conducció de l'aigua haurà de superar tres obstacles: el canal de l'esquerra de l'Ebre, la línia ferroviària i l'autovia de Tortosa a l'Aldea. Pel que fa a la dotació elèctrica a aquest polígon, Red Eléctrica ja ha previst ampliar la potència elèctrica el 2012.

L'increment del pressupost destinat al Catalunya Sud farà que altres projectes que inicialment estava previst finançar amb el fons d'industrialització queden al calaix. En aquest sentit, el delegat del govern va reconèixer que el subministrament d'energia a diferents polígons industrials és un dels projectes que quedaran sobre la taula. «No podrem executar tots els projectes que voldríem, però una de les feines d'aquesta comissió és fixar prioritats», va assenyalar Salvadó. I la prioritat ha estat el Catalunya Sud.

Pel que fa als altres cinc milions d'euros que les Terres de l'Ebre rebran del fons d'industrialització, aprovat després del tancament de la multinacional Lear a Roquetes, no es donaran a conèixer fins al mes de juny. Serà llavors quan es tornarà a reunir la comissió d'industrialització de les Terres de l'Ebre, en una trobada que serà presidida pel conseller d'Innovació, Josep Huguet, i quan el govern donarà el vistiplau definitiu als projectes que també hauran de rebre l'aprovació de l'Estat. «Prioritzarem els projectes que donen valor al sòl industrial, així com els d'innovació i transferència tecnològica», va manifestar Salvadó. Així, un dels projectes que tenen el finançament garantit és l'antena de la xarxa Tecnio, que se situarà a Amposta i estarà vinculada a l'empresa Lamicat, especialitzada en materials compostos.

«L'aigua serà molt més barata que la del CAT»

Les empreses del polígon Catalunya Sud consumeixen actualment 5 litres d'aigua per segon, però la presència d'empreses en aquesta àrea industrial de 130 hectàrees, entre Tortosa i l'Aldea, és pràcticament testimonial. Només per la instal·lació de la foneria del grup extremeny Alfonso Gallardo es necessiten 200 litres per segon d'aigua. Amb els pous que l'ACA construirà a Font de Quinto s'aconseguirà una dotació d'aigua de 300 litres per segon, una aigua que serà a un preu molt més assequible per a les empreses que la del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). «El Catalunya Sud disposarà d'una gran quantitat d'aigua que permetrà la implantació d'indústries al territori», va manifestar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre. Aquesta aigua, a més, segons Salvadó, «serà molt més barata que la del CAT». Amb l'ampliació que preveu el govern al Catalunya Sud, aquest polígon superarà les 400 hectàrees de sòl.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona