Economia

Seguiment desigual de la vaga al Penedès

La incidència més gran es va donar als ajuntaments, mentre que les escoles i els hospitals van tenir l'activitat habitual

Uns 250 treballadors de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú van participar ahir en la manifestació convocada a Barcelona pels sindicats contra les retallades anunciades pel govern de Zapatero. Un dia abans, la plantilla va acordar amb el govern local que els diners que es descomptaran de les nòmines dels treballadors que hagin secundat la vaga es destinaran a complementar els sous del personal que pròximament s'incorporarà a l'Ajuntament a través del pla d'ocupació extraordinari: «Aquests treballadors es troben en situació d'aturats sense rebre cap tipus de prestació econòmica, amb un contracte de sis mesos no prorrogables. i amb sous que oscil·laran entre 600 i 700 euros al mes», explica el portaveu de CCOO al comitè, Antonio Soriano.

Precisament, el ple de Vilanova i la Geltrú es va pronunciar dilluns sobre els plans d'austeritat aprovats pel govern espanyol adherint-se a l'acord de la Comissió Municipalista de Catalunya, en què es lamenta la falta de «respecte institucional» per haver anunciat unes mesures que afecten altres administracions sense consens i sense informació. A més, es va aprovar parcialment una moció presentada pel PP en contra de la congelació de les pensions aprovada recentment.

Poc seguiment

Segons el Consorci Sanitari del Garraf, només un 6% dels treballadors dels hospitals Sant Antoni Abat i Sant Camil van sumar-se a la vaga. Durant la jornada van garantir-se els serveis mínims, i les consultes externes van desenvolupar-se amb normalitat, segons l'ens sanitari comarcal. Pel que fa als centres educatius del Garraf, la convocatòria també va ser minoritària. A l'escola Ítaca de Vilanova, només tres mestres van faltar; a la Vora del Mar, de Cubelles, set, i a Els Costerets, de Ribes, quatre. A molts centres, els professors que no van sumar-se a la vaga van organitzar actes de protesta per demanar un ensenyament de qualitat; així, a l'escola vilanovina L'Arjau, els metres organitzaran tota la setmana cassolades a les 9, a més de penjar un cartell reivindicatiu a la tanca del centre; les crítiques contra la llei d'educació se sumen així a les retallades salarials.

L'Ajuntament de Vilafranca va ser ahir l'ens públic de l'Alt Penedès amb un percentatge més alt de persones que van participar en la vaga. El 15% dels seus treballadors, uns 71, van seguir la jornada convocada pels sindicats tot i que no es va notar massa. L'oficina d'atenció al client va funcionar amb normalitat i la policia local era un servei obligat. Alguns departaments com ara el patronat de Comerç no van poder atendre el públic. A l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia el seguiment va ser encara menor. Va fer vaga només el 4% del personal, 9 treballadors dels 225 que integren la plantilla de l'Ajuntament i els diferents patronats municipals. D'altra banda, només l'1,25% dels treballadors del Consorci Hospitalari de l'Alt Penedès van fer vaga en la jornada de matí i a la de la nit ningú va fer vaga. Segons la secció de l'Intersindical, en total van ser el 15% dels treballadors. Malgrat tot, el personal va fer una aturada al migdia i va sortir a la porta del centre per mostrar el rebuig a les retallades salarials. Els treballadors del laboratori intercomarcal amb seu a l'hospital tampoc no van fer vaga. Els centres educatius de Vilafranca van seguir també de manera testimonial la jornada de vaga. L'escola pública on més es va sentir la vaga va ser el CEIP Estalella Graells, amb 6 professors en vaga, i a l'IES Eugeni d'Ors només hi va haver 5 professors que fessin vaga. Al jutjat de Vilafranca ahir tot va ser com qualsevol dia. «Si no s'ha fet algun judici no ha estat per la vaga», deia una treballadora del jutjat ahir al matí.

(Informació elaborada per Míriam de Lamo, Laura Marín i Albert Mercader.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ