Economia

El govern pacta amb el PP la congelació de la pujada de la llum prevista pel juliol

Sebastián i Montoro anuncien junts que és el primer pas per a un acord en matèria energètica

Sebastián va demanar a la resta de partits que se sumin a l'acord i va assegurar que els representants de CiU amb els quals ha parlat ja li han mostrat la seva predisposició a fer-ho. «Com que es revisaran tots els costos del sistema, no tindria sentit actuar pel costat dels ingressos, que és el que deixarem pel final», va explicar Sebastián per justificar la decisió de suspendre la pujada de la tarifa d'últim recurs (TUR) prevista per l'1 de juliol, encara que va puntualitzar que això no implica que no pugui pujar en el futur. Entre els costos regulats a revisar es troben les primes a les renovables, que estava previst que es modifiquessin abans de l'1 de juliol, un termini que ara queda descartat.

En el gros del dèficit de la factura elèctrica, també hi figuren les despeses associades a la distribució i el transport de l'electricitat als quals caldria afegir els costos de generació (el preu de la qual es fixa en el mercat lliure).

El govern estatal i el PP han creat un grup de treball que, a més de revisar els costos per mitigar el seu impacte sobre la competitivitat en la indústria, abordarà la definició d'un mix energètic per al 2020 «equilibrat i diversificat» i el desenvolupament de les interconnexions internacionals. També se centrarà a aprofundir en la liberalització dels mercats, en el reforçament de les polítiques d'estalvi i eficiència energètica i en les mesures necessàries per assolir el compliment dels objectius en energies renovables d'una «manera sostenible tècnicament i econòmicament».

Retard sobre l'MTC

A més treballaran en el desenvolupament de la seguretat nuclear i la gestió dels residus nuclears, per la qual cosa, la decisió final sobre la ubicació de l'MTC podria patir retards en el calendari previst, va reconèixer Sebastián, que va subratllar que el magatzem ha de situar-se amb el major consens social i polític possible. «La voluntat del govern és fer de l'energia un assumpte d'Estat amb el consens de totes les forces polítiques com més aviat millor i sense línies vermelles», va afirmar Sebastián, que va considerar que l'energia ha d'actuar com a palanca de la recuperació econòmica i va recordar que des del setembre que proposen un pacte.

En aquest sentit, va dir que s'asseuran ara a negociar el pacte perquè la situació està prou «madura» després que s'hagin «llimat» punts d'enfrontament –entre els quals es trobava el tancament de centrals nuclears–, encara que va refusar donar detalls. «Hem de celebrar que la llum no pujarà l'1 de juliol per a les famílies, pimes i autònoms», va apuntar Montoro, que va explicar que l'objectiu és assolir un subministrament energètic fiable i en les millors condicions de preus, cosa que es fa encara més urgent en nom de la recuperació econòmica.

Respecte al disgust de la patronal elèctrica per la decisió, Sebastián va dir que li sorprèn que el dia que comença el camí cap a un pacte d'Estat en matèria energètica, reclamat pel sector, «algú digui que tindrà greus conseqüències. Crec que no ho ha entès gaire bé».

La patronal elèctrica troba «molt greu» l'acord

El president de la patronal del sector elèctric Unesa, Pedro Rivero, va qualificar ahir com a «molt greu» el pacte al qual han arribat el govern estatal i el Partit Popular per no aplicar la pujada de la llum al juliol, que segons els seus càlculs, hauria d'haver estat del 7,5%. Durant la presentació de la memòria anual de la patronal, Rivero, visiblement contrariat per la notícia, va apuntar que estem davant un assumpte «molt greu» que només farà que empitjori el problema del dèficit de tarifa, que aquest any rondarà els 20.000 milions i que es genera perquè el rebut de la llum no cobreix tots els costos que suporta el sistema. «El sistema aguanta, sí, però com a un elefant se li posa una agulla i resulta que ni ho nota, si se'l continua punxant al final qui el derrota és l'última agulla», va advertir Rivero, que va insistir que «de la suma de les vegades que ha estat inoportú apujar la tarifa es deuen 20.000 milions». Rivero es va preguntar si és responsable evitar que els preus evolucionin en funció dels costos i en règim de mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona
Contra xifrada
Anna Pinter Pla

Un bon àpat per la inclusió