Economia

Enresa acabarà pagant 2 milions anuals a partir del 2011 pels residus de Vandellòs I

El director d'enginyeria descarta fer un magatzem individual perquè tornin de França abans del 2015

En realitat s'han de pagar a França a partir del gener de l'any que ve més de 20 milions cada any –els famosos 60.000 euros diaris–, però, com va confirmar ahir Rodríguez, en una jornada informativa sobre l'MTC a la seu del Col·legi d'Enginyers Industrials a Tarragona, Enresa recuperarà la major part d'aquests diners i només acabarà assumint el cost de la gestió dels residus durant la demora en el retorn a l'Estat espanyol. Per aquesta minimització de l'impacte de la factura, entre altres consideracions, el responsable d'Enresa va descartar definitivament que es pugui construir un magatzem temporal individual (MTI) en superfície a Vandellòs –com els de Trillo i Zorita o el que està projectat a Ascó– per instal·lar-hi temporalment, fins que l'MTC sigui del tot operatiu, els residus que han de tornar de França. A més a més, els 679 m³ de residus de mitjana i alta activitat procedents de l'antiga Vandellòs I tampoc no poden anar a parar, per les seves característiques, a l'actual magatzem de baixa i mitjana activitat d'El Cabril, a Còrdova.

Quant a l'MTI que Ascó necessita abans del 2012, data en què se saturaran les piscines d'Ascó I, fonts de l'Ajuntament d'Ascó van indicar que continuen esperant un informe del Ministeri d'Indústria per donar llum verd a l'obra civil: una llosa de formigó a la intempèrie que es calcula que es pot fer només en 40 dies de treballs.

Cinc laboratoris

Al marge dels arguments que tota aquesta situació genera a favor de l'MTC, la representació d'Enresa va repetir les que creu que són les virtuts bàsiques de la instal·lació en una jornada monogràfica amb què el Col·legi d'Enginyers Industrials vol enfocar l'oportunitat que, al seu parer, l'anomenat cementiri nuclear suposa per a Ascó i per a Catalunya. «La cultura nuclear de la zona, la part de l'ITER [Reactor Experimental Termonuclear Internacional] que és a Barcelona i la capacitat d'investigació de la URV o de la Politècnica són un potencial que es mereix que s'evitin els obstacles de la por als efectes polítics», va manifestar Antoni Tahull, de la comissió d'energia del col·legi.

Com a principals novetats sobre el projecte, Álvaro Rodríguez va avançar que el centre tecnològic que duu associat inclourà cinc laboratoris –un de química avançada–, la majoria per fer recerca sobre el combustible gastat. Rodríguez també va reconèixer que els cinc anys de marge per construir l'MTC des que se'n designi la seu són un repte «difícil de complir», i va calcular que, un cop estigui en marxa el magatzem, en 20 anys s'hi haurà dipositat tot el combustible irradiat de tot el parc nuclear estatal, amb la qual cosa a partir de l'any 2035 es convertiria en una instal·lació del tot passiva. Si més no fins aleshores, l'MTC ja construït donarà feina a uns 80 treballadors, xifra que s'eleva als 120 o 130 tenint en compte el parc tecnològic.

Vidal insisteix que Ascó és el millor candidat

La direcció d'enginyeria de residus d'Enresa va deixar anar ahir que la comissió interministerial per designar la seu de l'MTC tindria gairebé enllestit l'informe valoratiu de les diferents candidatures, però que el document encara no s'ha enviat al govern espanyol, que és qui prendrà la decisió final. I ho farà d'acord amb el PP, cosa que podria retardar la resolució del procés. L'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal, present a la jornada, no va entrar a especular sobre els perjudicis o els beneficis que aquest consens pot infligir a la seva candidatura, ni sobre l'ombra de les eleccions catalanes, i es va limitar a insistir que, tècnicament, Ascó és el candidat ideal, per centralitat –amb un terç de les centrals espanyoles al seu entorn–, per la connexió amb la xarxa ferroviària, per cultura nuclear, perquè és on es pot rendibilitzar millor la inversió de 700 milions d'euros prevista i perquè, segons Vidal, és qui té més suport, inclòs el dels més de 4.000 veïns de la Ribera d'Ebre que han signat al seu favor.

Reduir el rebut elèctric als pobles nuclears

GUSTAU MORENO

El grup de CiU al Congrés dels Diputats ha presentat una proposició no de llei en què insta el govern de l'Estat a reduir un 20% el preu de la tarifa elèctrica per als consums no domèstics i de caràcter productiu a les àrees compromeses dintre d'un radi de 20 quilòmetres a l'entorn de les centrals nuclears. La proposta ha estat presentada a instàncies del grup de CiU de la Ribera d'Ebre, on hi ha les dues centrals nuclears d'Ascó, i té com a objectiu contribuir al desenvolupament d'uns territoris que, arreu de l'Estat, s'han caracteritzat per les dificultats a l'hora d'aconseguir inversions productives, al marge de les mateixes nuclears. En aquest sentit, la reducció tarifària podria beneficiar prop de 180 municipis, més de 30 poblacions en el cas de Catalunya, tenint en compte que a més de l'àrea nuclear d'Ascó també hi ha la de Vandellòs. Aquesta no és la primera vegada que CiU proposa aquesta reducció, ja que també ho va fer, sense èxit, el 1997.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia