Economia

Duran retreu a Zapatero la "prepotència" del seu govern en la negociació del finançament

"La crisi és econòmica, però les conseqüències seran socials i les hauran d'afrontar les comunitats autònomes, que són les que tenen les competències de suport a les empreses i dels serveis socials." És l'advertiment de Josep Antoni Duran i Lleida a José Luis Rodríguez Zapatero en la compareixença al Congrés del president espanyol per analitzar la situació econòmica.

El portaveu de CiU al Congrés ha retret a Zapatero "la prepotència mostrada pel seu govern fins ara en la negociació" del finançament autonòmic, que "no ajudarà a superar la crisi". En aquest sentit, ha recordat que la publicació "tardana" de les balances fiscals ha deixat clar que Catalunya té un dèficit fiscal permanent del 8%, i "això no passa en cap regió del món". Per això ha reclamat al govern espanyol mesures perquè "Catalunya torni a ser el motor econòmic d'Espanya".

Segons Duran, "seria indigne ignorar les balances fiscals en la negociació del nou model de finançament", ja que el mateix Zapatero ha reconegut que la situació és "injusta".

En el vessant més tècnic, el democristià ha demanat al govern espanyol reformes estructurals en la formació dels treballadors, en l'organització del sistema energètic –"depenem massa del petroli, no volem fer noves nuclears però comprem energia nuclear francesa i les energies renovables no estan ben regulades", s'ha queixat– i en la internacionalització de l'economia de l'Estat espanyol.

"Som poc competitius a l'exterior, hem d'exportar més, hem d'invertir més en l'exterior", ha argumentat Duran. Com a mesura concreta, ha reclamat a Zapatero que es recuperin les deduccions fiscals per a l'exportació i la inversió a l'exterior, eliminades en la legislatura passada. També ha proposat que es redueixi l'impost de societats, una reivindicació tradicional de CiU.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.