Economia

Fi de les quotes obligatòries a les cambres de comerç

La mesura permetrà estalviar 250 milions a les empreses

La privatització d'Aena i les loteries farà que es recaptin 14.000 milions

Zapatero anul·la l'assistència a la cimera iberoamericana per aprovar el pla

Dins del reguitzell de mesures anunciades ahir pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hi ha un dels antics cavalls de batalla del sector empresarial: la supressió de l'obligatorietat que fins ara tenien companyies i autònoms d'abonar una quota a la cambra de comerç corresponent.

Segons estimacions del mateix govern espanyol, aquesta iniciativa, que s'emmarca dins del paquet avançat ahir perquè sigui aprovat en el pròxim Consell de Ministres de divendres, la conversió en voluntari del pagament de la quota podria suposar un estalvi anual a les empreses de 250 milions d'euros, dels quals uns 90 milions repercutiran en les pimes.

Les quotes actuals són del 0,75% de l'impost de societats, quan aquest resulti positiu, en el cas de les empreses, i un 0,15% de l'IRPF dels autònoms, que no tributen per l'anterior impost.

La justificació de l'executiu central per suprimir l'obligatorietat de les quotes és que el finançament de les cambres “quedarà vinculat de manera efectiva als serveis demandats per les pimes”. L'argument va ser rebutjat des del Consell Superior de Cambres d'Espanya, que avui s'hi pronunciarà oficialment en una roda de premsa amb la participació, entre d'altres, de Miquel Valls, president de la Cambra de Barcelona, però que ahir ja va replicar que més de la meitat de les empreses no paguen quota encara que tenen dret a rebre serveis i a elegir òrgans de govern de les institucions.

La resta de les actuacions previstes inclouen, a més, dues privatitzacions importants, la del 49% de la gestora d'aeroports Aena (inicialment s'havia pensat en un 30%, ara ampliat), i del 30% de les loteries de l'Estat. Totes dues privatitzacions suposaran un ingrés de 14.000 milions d'euros al tresor estatal. Alhora, el govern espanyol preveu millores en la fiscalitat de les pimes; la fi, al febrer, de la prestació de 426 euros als desocupats sense cobertura, i també l'ampliació en 1.500 del nombre dels orientadors en els serveis públics d'ocupació.

Funcionaris

Altres reformes afectaran la jubilació dels funcionaris. D'aquesta manera, els empleats que s'incorporin a partir d'ara a la funció pública s'adscriuran al règim general de la Seguretat Social per tal d'anar extingint de mica en mica l'anomenat règim de classes passives.

Rodríguez Zapatero, que ahir va haver d'entomar les crítiques al paquet de mesures de diversos sectors, especialment de l'oposició i els sindicats, va voler donar relleu a l'anunci cancel·lant, amb la intenció de presidir el Consell de Ministres de divendres, la seva assistència a la cimera iberoamericana que s'inicia aquell dia. Serà la primera vegada que un president espanyol no serà present en una cimera iberoamericana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ