Economia

Solvència extrema

Salgado eleva el capital de primer ordre exigit a les caixes fins al 10% si no volen la nacionalització

Estén el setge als bancs que no cotitzen

Les entitats temen l'inici d'una subhasta entre fons sobirans interessats a comprar

Hores abans de propinar l'estocada a les caixes amb l'alerta de nacionalització, la vicepresidenta Elena Salgado departia amb el president del gegantí banc xinès ICBC, Jiang Jian Qing, que el mateix dilluns obria una primera seu a Madrid. La coincidència pot virar en metàfora sobre el futur de les caixes i les portes on hauran de trucar fins al setembre en la desesperada caça de capital. Salgado va endurir ahir el setge a les caixes avisant que el llistó de capital de primer ordre exigit serà per a elles d'entre el 9% i el 10%, superior a la banca i rècord a la UE en obligació de solvència.

En la presentació de la nova onada d'ajut públic de fins a 20.000 milions, Salgado ja havia avisat que el Banc d'Espanya exigiria al febrer que les entitats arribin al 8% de core capital (capital i reserves), el coixí a l'abast davant una tempesta i que es calcula relacionant els actius amb el risc associat. Si bé havia deixat en l'aire que seria superior per a les caixes, ahir Salgado va concretar quant: dos punts més. Tot un repte per a caixes que no han paït el xoc de resignar-se a ser bancs i que són empeses a retenir beneficis o emetre accions, les úniques vies per elevar l'ara popular core capital.

Salgado no precisarà més fins a plasmar la xifra en el decret que el consell de ministres aprovi al febrer. Això sí, estén el setge també a la banca no cotitzada perquè reforci el capital amb l'avís que no serà immune al bisturí del fons de reestructuració ordenada bancària (FROB), el vehicle dirigit pel Banc d'Espanya que fins ara concedia préstecs i que ara adquirirà directament accions de caixes i bancs que en vuit mesos no es recapitalitzin fins al 8% (o el 10%).

Als mercats, el guió de bancaritzar de facto les caixes amb l'amenaça de nacionalització no arrela. L'agència Fitch afirmava ahir que no hi ha “estímuls perquè inversors privats injectin fons”. “El termini marcat a les caixes per buscar finançament és molt poc temps i es podria donar certa subhasta davant els inversors”, alerta el gestor d'Inversis Banco David Navarro. I on poden trobar socis? “El natural seria buscar inversors estables: fons sobirans, grups de private equity, bancs”, sosté Navarro. L'indi Ram Bahvnani, per exemple, ja promet invertir a Banca Cívica. En un Ibex pla en què la banca cedia l'1% per por que 20.000 milions no siguin suficients, com admet el comissari Joaquín Almunia, Criteria sorprenia amb l'alça del 2,7%.

LA FRASE

Si jo ho entenc bé, i crec que sí, no estem parlant només de 20.000 milions, això és el capital públic
Joaquín Almunia
comissari de competència DE LA UE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ