Economia

Les retallades i l'atur protagonitzen les marxes de l'1 de maig

Milers de persones recorren es manifesten a Barcelona en una jornada que coincideixen amb les xifres rècord de desocupació

Sindicats i partits polítics carreguen contra les mesures d'austeritat del govern

Amb el lema Ocupació digna sí, retallades socials no, milers de persones han participat en la manifestació del Primer de Maig que s'ha celebrat avui a Barcelona.

La marxa ha començat a la plaça Urquinaona i ha finalitzat a la plaça de la Catedral, ha aplegat unes 40.000 persones, segons les xifres dels organitzadors.

Sindicats i partits polítics han aprofitat per denunciar les retallades socials que, afirmen, durà a terme el Govern de CiU.

La manifestació d'avui coincideix, a més, amb un nou augment de l'atur a Catalunya, que durant el primer trimestre de l'any, ha registrat 40.900 nous desocupats. Segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), actualment hi ha 727.000 persones sense feina al Principat, una xifra que representa el 19,01% de la població activa.

Atur històric a Girona

A Girona, unes 500 persones han recorregut els carrers de la ciutat en un Primer de Maig que ha estat marcat per un nou record històric de desocupació a les comarques gironines, amb més de 88.000 aturats (22,33%). Es tracta de la xifra percentual més alta de les demarcacions catalanes i també està per sobre de la mitjana estatal (21,29%).

La secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, ha assegurat que cal recórrer al diàleg abans de qualsevol reforma que es faci, polítiques actives d'ocupació i també drets i deures per tots els treballadors. Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha denunciat que en aquests moments no s'està buscant una sortida “equitativa” de la crisi.

Més pressió contra el frau fiscal

Mig miler de persones han participat a la manifestació de l'1 de maig a Tarragona, on la jornada ha també ha estat marcada per les retallades pressupostàries del govern.

A la marxa s'hi han unit molts empleats del sistema sanitari, així com els treballadors afectats pels últims conflictes laborals a les comarques tarragonines, com els empleats de la neteja viària de 9 municipis del Camp que fa quatre mesos que no cobren. En el conjunt de la demarcació, el nombre d'aturats supera ja les 80.000 persones.

Els sindicats CCOO i UGT han exigit que la falta de diners a les arques públiques es solucioni amb una major pressió contra el frau fiscal i l'economia submergida. També han demanat una reforma fiscal i una correcció de l'última reforma laboral que consideren “injusta i inútil”.

Reivindicació dels aturats

Més de 400 persones han participat aquest diumenge en la manifestació unitària convocada per CCOO i UGT de Catalunya a Lleida. Una marxa en què la secretària general ugetista a Lleida, Rosa Palau, ha trobat a faltar els aturats.

“On són els aturats?”, s'ha preguntat la sindicalista en el discurs que ha tancat la manifestació, en què el seu homòleg de CCOO, Josep Maria Baiget, també ha fet referència a l'elevat nombre de desocupats a Lleida, que ja en voreja la xifra de 30.000.

Els partits d'esquerra han participat massivament en la manifestació amb àmplia representació d'ICV-EUiA, ERC i, en menor mesura, del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona