El PSOE troba ara arguments per tancar totes les centrals nuclears abans del 2050

Ho avala la Fundación Ideas, però els socialistes alhora van votar al Congrés contra el tancament de Garoña

Santa María de Garoña, a Burgos, és l'emplaçament nuclear que ha atiat el debat sobre la vida útil de les centrals, que l'informe de la Fundación Ideas limita als 40 anys. «Les centrals nuclears haurien de començar a tancar-se a partir del final de les llicències existents i si alguna d'elles presenta problemes de seguretat s'hauria de tancar abans», diu l'informe en les seves recomanacions, i fa menció explícita dels «problemes potencials de seguretat» a Garoña, en funcionament des del 1970. Els experts de l'òrbita progressista que han elaborat l'estudi insten el govern estatal a preveure la necessitat de substituir la generació nuclear per altres fonts més netes amb l'horitzó fixat en el 2050, quan consideren que es podria haver espremut del tot el potencial d'un nou model energètic capaç de cobrir el 100% de les necessitats energètiques estatals amb energies renovables, un sector que, segons el mateix estudi, dóna feina de qualitat a 175.000 persones arreu de l'Estat i que «ha incrementat exponencialment» la seva contribució a la combinació energètica –combinació de fonts d'energia que permeten l'abastament actual.

L'informe, que aprofundeix en arguments ja coneguts sobre l'escassetat d'urani i dels combustibles fòssils, o el problema encara no resolt de l'emmagatzematge dels residus nuclears, lloa les fonts renovables fins al punt d'atorgar-los, més enllà de la sostenibilitat mediambiental, el paper de motor d'una «nova revolució industrial» que obre «una oportunitat històrica per al canvi del sistema econòmic espanyol». Per tot plegat es demana a l'Estat, i en particular al govern de Madrid, que desenvolupi una nova llei d'economia sostenible que fonamenti la consecució per al 2050 d'un sistema elèctric lliure d'emissions de CO2 i desnuclearitzat, amb «una xarxa de generació i distribució intel·ligent amb suficient capacitat d'emmagatzematge i gestió de la demanda energètica».

Quant al tancament de les centrals, això sí, s'apunta la necessitat que vagi precedit d'un pla de reactivació econòmica del territori en qüestió.

El PSOE, com ja ha fet altres vegades en campanya electoral, ha tornat a elevar el to del seu discurs antinuclear i ha fet seu el contingut de l'estudi, renunciant a les tesis de l'expresident del govern socialista Felipe González, tot i que aquest hagi de participar activament en la campanya dels comicis europeus del 7 de juny. Però el partit socialista d'àmbit estatal s'ha descuidat d'un petit detall: dimarts passat tots els seus diputats van votar en contra d'una resolució presentada pel grup d'ICV-IU, amb el suport d'ERC, que subratllava el fracàs «econòmic, social i mediambiental» de l'energia nuclear i demanava senzillament el primer pas pel qual advoca la Fundación Ideas: tancar Garoña. La resolució va ser rebutjada amb els vots en contra del PSOE, el PP i CiU. La presidenta del Foro de la Industria Nuclear Española, María Teresa Domínguez, creu que seria una barbaritat «tancar una central classificada entre les més eficients del món».

Grups ecologistes de prestigi com ara Greenpeace han expressat el seu suport a l'informe de la Fundación Ideeas, però de la mateixa manera van reclamar a Zapatero, abans que es votessin les resolucions del debat de política general, un gest de coherència que en aquesta ocasió no es va produir, s'especula que perquè el govern de Madrid està esperant un informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que doni cobertura tècnica a la decisió política de tancar Garoña.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.