Economia

Multitudinària manifestació contra les retallades del govern

L'organització xifra la participació en 200.000 persones, mentre la policia rebaixa els manifestants fins a 30.000

Al final de la protesta, dos actors han llegit el manifest unitari diverses vegades

Més de 30.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra -unes 200.000 persones, segons els portaveus de l'organització- han participat en la manifestació que ha transcorregut avui pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades socials del Govern.

La manifestació ha estat convocada pels sindicats UGT i CCOO i més de 200 entitats socials, i ha recorregut el trajecte que va des de Plaça Catalunya i Via Laietana fins a l'entrada al parc de la Ciutadella per l'avinguda Marqués de L'Argentera.

La manifestació, convocada en plena campanya de les municipals, és la segona protesta en contra de les retallades anunciades pel govern d'Artur Mas en sanitat i educació, després de la concentració del 14 d'abril que va reunir a la plaça Sant Jaume unes 10.000 persones que van clamar en defensa dels serveis públics.

“Boi dimissió”, en al·lusió al conseller de Salut, Boi Ruiz, o bé “Prou retallades”, han estat algunes de les consignes més corejades pels manifestants en una marxa que ha tingut un caràcter festiu i ha transcorregut sense incidents.

A la capçalera de la marxa s'han situat els principals organitzadors de la protestes, entre ells els màxims representants d'UGT i CCOO de Catalunya, del sindicat Metges de Catalunya i d'entitats que representen a associacions de pares i mares d'alumnes.

A més dels sindicats CCOO i UGT, entre els promotors de la protesta també hi havia la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya o la plataforma Dempeus per la Salut Pública, entre d'altres.

A elles s'han afegit unes 200 entitats de molt diversos àmbits, des d'associacions de veïns fins a associacions d'ensenyament, sindicats sectorials (com Metges de Catalunya o SATSE, el sindicat d'infermeres), entitats culturals, de col·lectius (Jutges per la Democràcia), de caràcter social (SOS Racisme), així com la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, entre d'altres.

Al final de la protesta, els actors Aina Clotet i Manel Barceló han llegit el manifest unitari diverses vegades, i l'himne català ha posat fi a la protesta entorn de les 12:30 hores.

El fi de les retallades ha estat la reivindicació principal de la majoria de pancartes, encara que alguns manifestants també lluïen samarretes amb un logotip format per unes tisores -per simbolitzar les retallades del govern- i fins i tot adhesius en què es mofaven de CiU i del conseller de Salut: “No te Boi a votar Mas”.

L'oposició també ha aprofitat l'ocasió per expressar la seva oposició a les retallades anunciades pel govern de CiU, i encara que el PSC havia anunciat que oficialment no acudiria a la manifestació s'ha pogut veure nombrosos representants d'aquest partit, que han acudit a títol particular a la protesta.

Els alcaldes de Cornellà i l'Hospitalet, Antoni Balmón i Núria Marín, i dirigents del PSC com Joan Ferran, Laia Bonet, així com diputats com Roberto Labandera o Jaume Collboni han participat en la protesta, i també ho han fet les diputades del PPC Eva García i María de los Llanos de Luna.

ERC i sobretot ICV-EUiA, amb Joan Herrera al capdavant, s'han bolcat en la marxa, a la qual també han acudit els seus candidats per Barcelona, Jordi Portabella (ERC) i Ricard Gomà (ICV).

El manifest conjunt que va donar lloc a la protesta lamenta que el “nou Govern anunciï cada dia noves retallades amb l'excusa de la mala gestió del Govern anterior i de la falta d'entesa amb el Govern de l'Estat”.

Un dels col·lectius més afectats, el sanitari, s'ha fet notar en la manifestació, i s'han pogut veure bastants bates blanques de metges i infermeres; altres manifestants duien samarretes amb el lema “SOS educació”.

Tancant la manifestació, un grup d'estudiants duia una enorme pancarta vermella en la qual amb lletres en blanc podia llegir-se: “Zapatero: paga”, en referència als 1.450 milions d'euros corresponents al Fons de Competitivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Tractors tallen la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona